V Praze vznikl nový učební obor pro údržbu vlaků, absolventi mají jistou práci u ČD

Mechanik opravář kolejových vozidel. Ilustrační foto: České dráhyMechanik opravář kolejových vozidel. Ilustrační foto: České dráhy

Nový obor má pomoci řešit nedostatek zaměstnanců ve správkárenských profesích.

České dráhy ve spolupráci s Akademií řemesel Praha – Střední školou technickou otevřely nový učební obor mechanik opravář kolejových vozidel. Dopravci má pomoci řešit nedostatek zaměstnanců ve správkárenských profesích. Učni mají jistotu, že mohou hned po vyučení nastoupit u Českých drah.

Do prvního ročníku nového oboru se zapsalo 19 chlapců a jedna dívka. Obor je tříletý. V minulosti již existoval, ale skončil pro nezájem. České dráhy pro výuku zajistí například lektory odborných předmětů nebo prostory pro praktické vyučování.

Pro žáky byla nově vybudována moderní učebna praktického vyučování ve Středisku údržby Praha-Vršovice. „Vzdělání v oboru mechanik kolejových vozidel je klíčové pro budoucnost železnice a my chceme být u toho, když se formují nové generace odborníků,“ podotkla Blanka Havelková, členka představenstva a náměstkyně generálního ředitele Českých drah pro lidské zdroje.

Součástí tohoto vzdělávacího programu je i stipendijní program Českých drah, který poskytne studentům nejen finanční podporu během studia, ale také jim zajistí pracovní uplatnění po úspěšném absolvování oboru. „Studenti se po vyučení stávají našimi zaměstnanci, a to je pro nás velká motivace k tomu, abychom jim poskytli to nejlepší vzdělání a připravili je na jejich profesní dráhu,“ říká Michal Kraus, místopředseda představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro úsek servisu.

Tagy České dráhy mechanik opravář kolejových vozidel údržba železničních vozidel
60 komentářů