České dráhy slibují lepší signál. Vypsaly tendr na opakovače do pendolin a railjetů

Testování opakovače signálu ve vlaku. Pramen: České dráhyTestování opakovače signálu ve vlaku. Pramen: České dráhy

I na hlavních koridorech je stále spousta bílých míst, kde si z vlaku prostě nezavoláte.

Cestující v dálkových vlacích Českých drah by se měli dočkat lepšího mobilního signálu během jízdy. Státní dopravce aktuálně vypsal veřejnou zakázku na dodání 5G opakovačů mobilního signálu do jednotek Pendolino, railjet a InterPanter. Předpokládaná hodnota činí 132 milionů korun. Instalace tzv. repeaterů by měla být hotova do konce příštího roku.

„Stále se na hlavních koridorech objevuje spousta bílých míst, kde si z vlaku prostě nezavoláte, ani se nepřipojíte na internet. Instalace opakovačů, případně také speciálně upravených oken pro snazší průchodnost signálu do jedoucího drážního vozidla, představuje důležitý krok, kterým tuto situaci ve vlacích výrazně zlepšíme,“ uvedl šéf ČD Michal Krapinec.

Podle něj jde mimo jiné o posílení konkurenční výhody vlakové dopravy vůči dopravě automobilové, neboť v případě dobrého signálu se cestující mohou ve vlaku věnovat například práci na počítači.

Vlakový opakovač je technické zařízení schopné přenášet signál mobilních operátorů do vlaku, respektive jednotlivých vagónů, a výstupní výkon signálu případně zesílit. Eliminuje se tak útlum signálu způsobený vozovou skříní. Míra zesílení se dynamicky nastavuje podle aktuálního pokrytí.

Řešení se skládá z externí širokopásmové antény podporující přenos GPS informací, samotného opakovače, útlumového filtru GSM-R pro zajištění bezproblémového provozu zabezpečovacího systému na železnici (GSM-R / ETCS) a interní infrastruktury na palubě vlaku zajišťující distribuci signálu.

České dráhy tuto technologii poslední dva roky testovaly v jedné z jednotek railjet, do aktuálně vypsaného tendru zařadily zbylých šest railjetů. K financování hodlají využít i dotaci, kterou od letošního jara nabízí Český telekomunikační úřad.

Tagy České dráhy mobilní signál ve vlaku opakovač
21 komentářů