Chystá se razantní zákrok proti podvodům u STK a měření emisí. Ministr píše instrukce krajům

Autoservis - STK a měření emisí - ilustrační foto. Zdroj: PixabayAutoservis - STK a měření emisí - ilustrační foto. Zdroj: Pixabay

Úřad připravuje „hlídací psy”, kteří automaticky odhalí některé nepravdivě zadávané údaje.

Ministerstvo dopravy se chystá výrazně zpřísnit státní odborný dozor stanic technické komtroly (STK) a stanic měření emisí (SME). Vyplývá to z dopisů, které odeslal ministr dopravy Martin Kupky krajským a městským úřadům v celém Česku.

Jistě jste zaznamenali stupňující se veřejnou kritiku a hojně medializovaná podezření, že na stanicích měření emisí po celé ČR dochází k podvodům,“ píše se v dopise, který má deník Zdopravy.cz k dispozici.

Ministr v dopise avizuje připravované kroky, které mají úředníkům pomoci při kontrolách a odhalování podvodů. V první řadě se má jednat o metodické „check listy“. Ty se mají stát pomocníkem k efektivnějšímu provádění kontrol.

Dále chce ministerstvo připravit automatické nástroje upozorňující v rámci systému ISTP (Informační systém technických prohlídek) na podezřelá měření a průběhy kontrol.

Právě na očividné chyby a nepravdivé údaje v systému měření upozorňují dlouhodobě experti například z Asociace emisních techniků a opravářů (ASEM). Automatičtí „hlídací psi“ by měli nejviditelnější podvody odhalit. Kritéria vzešla z v minulosti provedené analýzy společnosti TÜV Süd.

Vyrazte na kontroly

Ministr zároveň vyzývá kraje (v případě STK) a obce s rozšířenou působností (v případě SME) k zintenzivnění četnosti kontrol nad rámec stanovených lhůt. Vyzývá je též, aby do konce září provedli mimořádné kontroly ve vytipovaných stanicích a o výsledku informovali ministerstvo.

Úřad totiž porovnáním dosavadních údajů zjistil, že napříč republikou panují v kontrolách značné rozdíly, zejména co se týče počtu zjištěných nedostatků a uložených sankcí.

Do konce roku by měl být spuštěn nástroj, který výsledky kontrol a sankce rychle doplní přímo do systému ISTP.

Ministerstvo se už začátkem roku rozhodlo reagovat na kritiku podvodů při měření emisí zadáním nezávislé analýzy, která by českou situaci porovnala s okolními zeměmi a nabídla řešení. Podle informací Zdopravy.cz však v průběhu tržních konzultací neprojevily oslovené společnosti o zakázku dostatečný zájem a lhůta musela být prodloužena.

Emisní supermani: Data ukázala, kde bleskově zkontrolují až 60 aut denně a všechna projdou

Analýza dat letošního prvního pololetí z ISTP, kterou pravidelně provádí zmíněná asociace ASEM, opět ukázala, že současný systém měření emisí a technických kontrol v Česku vykazuje stále závažné nedostatky.

Asociace se snaží upozorňovat na manipulace při měření a nedostatky státní kontroly stanic měření emisí. Z měření emisí v provozu podle ASEM totiž vyplývá, že přibližně 5 % vozidel vytváří přibližně polovinu škodlivých emisí.

Tagy emise Martin Kupka Ministerstvo dopravy SME STK
178 komentářů