RegioFoxy začaly vozit cestující v Královéhradeckém kraji, „rakve“ čeká přesun do jiných krajů

Jednotka RegioFox pro Královéhradecký kraj. Foto: České dráhyJednotka RegioFox pro Královéhradecký kraj. Foto: České dráhy

V kraji začne postupně jezdit 33 nových jednotek.

Královéhradecký kraj se stal pátým krajem, kde cestující v pravidelném provozu začaly vozit nové jednotky 847 RegioFox. Cestující se s nimi od dnešního dne setkávají na výkonech z Trutnova do Martinic v Krkonoších (kvůli výluce nejezdí až do Chlumce nad Cidlinou)

K oficiálnímu zahájení provozu jednotek polského výrobce PESA Bydgoszcz došlo dnes. České dráhy nasazují zatím čtyři jednotky z celkového počtu 33, které mají být do kraje dodány. Do konce letošního roku by do kraje mělo zamířit ještě dalších 12 jednotek.

Nasazení RegioFoxů v objednávce Královéhradeckého kraje je plánováno na tratích Kolín – Chlumec nad Cidlinou – Stará Paka – Trutnov, Hradec Králové – Letohrad, Choceň – Týniště nad Orlicí – Náchod – Hronov, Hradec Králové – Meziměstí – Broumov a Hradec Králové – Trutnov – Svoboda nad Úpou.

„Tyto nové vlaky cestujícím nabídnou pohodlnější a bezpečnější cestování, zároveň s tím region získá dostatek vlakových spojů a také další možnosti pro využívání informačních technologií stejně jako kvalitnější nabídku veřejné dopravy, kterou pro cestující kraj zajišťuje,“ uvedl hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček.

Jde o další část modernizace železniční dopravy v kraji, nedávno zde dopravce nasadil druhou generaci jednotek RegioPanter. “Kvalita regionálních vlaků v kraji v následujících letech udělá bez přehánění velký skok vpřed, který je možný jen díky ukázkové spolupráci mezi dopravcem a vedením Královéhradeckého kraje, za což musím upřímně poděkovat. Díky ní budou cestující v tomto regionu využívat jeden z nejmodernějších regionálních vozidlových parků napříč celou republikou,” uvedl předseda představenstva Českých drah Michal Krapinec.

Nahradí v provozu tak motorové vozy 854, 843 a Regionovy. Zatímco s motorovými vozy 854 se bude dopravce již pomalu loučit, motorové vozy 843 přezdívané jako rakve v majetku dál zůstanou.

„S  motorovými vozy řady 843 v naší flotile i nadále počítáme. S vozy, které budeme postupně přesouvat z Královéhradeckého kraje z důvodu jejich nahrazování jednotky 847, počítáme například na výkonech v Jihomoravském kraji (provozní soubor Střed) nebo v kraji Vysočina. Vše je samozřejmě podmíněno dodávkou nových vozidel, případně dohodou s objednateli doprav,“ dodal mluvčí Českých drah Filip Medelský.

Tagy 843 847 České dráhy Královéhradecký kraj Pesa Bydgoszcz RegioFox
53 komentářů