Policisté dostali na Masarykově nádraží novou služebnu

Služebna policie se přesunula do opravené historické budovy Masarykova nádraží. Pramen: České dráhySlužebna policie se přesunula do opravené historické budovy Masarykova nádraží. Pramen: České dráhy

Stará služebna musela ustoupit modernizaci nádraží a budování tratě na letiště.

Policisté získali na Masarykově nádraží v Praze nové zázemí. Jejich služebna se přesunula do zrekonstruovaných prostor ve výpravní budově Českých drah z původního zchátralého objektu, který kvůli přestavbě nádraží půjde k zemi.

Oprava budovy, ve které se nachází nová policejní služebna, byla dokončena v polovině roku 2022, následně se začala připravovat projektová dokumentace podle potřeb policie. Stavební úpravy pak probíhaly od letošního března.

„Masarykovo nádraží je klíčový železniční uzel v hlavním městě, kterým každý den prochází tisíce cestujících přijíždějících našimi regionálními vlaky od Kolína, Nymburka, Milovic, Kralup nad Vltavou a z dalších směrů. Přesun služebny do nových prostor na nádraží a její případné rozšíření proto považuji za důležitý bod, který zvýší bezpečnost v této lokalitě,“ řekl šéf ČD Michal Krapinec. Podle policejního prezidenta Martina Vondráška získali policisté na Masarykově nádraží prostory odpovídající 21. století.

Přesun místního oddělení Policie ČR se v souvislosti s přestavbou Masarykova nádraží připravoval od roku 2021. Původní služebna byla umístěna v nízké budově podél ulice Na Florenci (mezi novou výškovou budovou „Masaryčka“ a 7. kolejí na nádraží). Tento objekt společně s vedlejší budovou České dráhy prodaly Správě železnic, která pak následně začala s její demolicí. V těchto místech totiž bude ústit připravovaná dráha z Letiště Václava Havla.

Nová služebna je umístěna v budově přiléhající k Havlíčkově ulici a ulici Na Florenci. Policistům slouží nově zrekonstruované prostory v celém druhém patře a v mezonetu na podlahové ploše 866 m². Policisté z místního oddělení na Masarykově nádraží pokrývají část Prahy 1, nejde tak čistě jen o „nádražní“ služebnu.

Oprava klasicistní budovy železniční stanice, která je majetkem Českých drah, byla zahájena v roce 2012 a probíhá v součinnosti se společností Penta. Komplexně zrekonstruováno bylo zastřešení hlavní odjezdové haly, včetně jejího průčelí do Havlíčkovy ulice. V letech 2016–2018 byla položena nová dlažba v odjezdové hale, v roce 2017 byly zřízeny nové toalety pro cestující. V roce 2019 byly otevřeny nové pokladny na začátku 1. nástupiště.

Otevření nové služebny policie na Masarykově nádraží. Pramen: České dráhyNová služebna policie na Masarykově nádraží. Pramen: České dráhySlužebna policie se přesunula do opravené historické budovy Masarykova nádraží. Pramen: České dráhySedmá kolej na Masarykově nádraží (léto 2023). Foto: Zdopravy.czMasarykovo nádraží, březen 2024. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářOpuštěná část Masarykova nádraží, stará úschovna zavazadel. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář
Tagy České dráhy Masarykovo nádraží policie
10 komentářů