Stadler dodá další jednotky pro úzkokolejku mezi Švýcarskem a Itálií

Nové úzkorozchodné jednotky pro SSIF a trať Locarno - Domodossola. Foto: Stadler RailNové úzkorozchodné jednotky pro SSIF a trať Locarno - Domodossola. Foto: Stadler Rail

Modernizace italského dopravce naváže na nové jednotky na švýcarské straně.

Stadler Rail a italský dopravce SSIF se dohodli na nákupu dalších úzkorozchodných jednotek pro trať mezi italskou Domodossolou a švýcarským Locarnem. Na trať s metrovým rozchodem nazývanou také Vigezzina – Centovalli objednali dopravci a objednatelé nové jednotky už dříve, nový kontrakt rozšíří nasazení modernějších vozidel.

SSIF využil opci ke smlouvě z roku 2022 díky nové dotaci z italského Národního plánu obnovy, díky tomu tak bude mít objednány celkem čtyři čtyřvozové jednotky. Jejich délka bude 64 metrů, kapacita 144 míst. Na základě poptávky půjdou zkrátit na dvou- nebo třívozové.

SSIF je jedním ze dvou dopravců na této trati, druhým je švýcarský FART. Ten objednal nové jednotky již dříve, vyjet by měly letos. Jde o osm jednotek. Jejich výroba nabrala zpoždění, představit se mají v září na Innotransu.

Stadler postaví nové vlaky na míru pro švýcarsko-italskou Centovallibahn

Zhruba padesátikilometrová trať spojuje italské městečko Domodossola se švýcarským Locarnem. Kromě úchvatných výhledů je zajímavá i metrovým rozchodem. Z objednávky pro FART budou čtyři nové vlaky určené pro přeshraniční dopravu čtyřčlánkové, druhá polovina série bude mít tři články. Kratší jednotky budou sloužit pouze na švýcarské straně.

Nové úzkorozchodné jednotky pro SSIF a trať Locarno - Domodossola. Foto: Stadler RailNové úzkorozchodné jednotky pro SSIF a trať Locarno - Domodossola. Foto: Stadler RailNové vlaky od Stadleru pro Centovallibahn, vizualizace. Pramen: Stadler
Tagy Centovallibahn SSIF Stadler Rail Vigezzina - Centovalli
3 komentáře