Stadler postaví nové vlaky na míru pro švýcarsko-italskou Centovallibahn

Nové vlaky od Stadleru pro Centovallibahn, vizualizace. Pramen: StadlerNové vlaky od Stadleru pro Centovallibahn, vizualizace. Pramen: Stadler

Kromě úchvatných výhledů je trať zajímavá i metrovým rozchodem

Švýcarský výrobce vlaků Stadler získal zakázku na osm nových elektrických jednotek pro horskou železnici na švýcarsko-italském pomezí Centovallibahn. Objednal si je místní dopravce Ferrovie Autolinee regionali Ticinesi (FART).

Zhruba padesátikilometrová trať spojuje italské městečko Domodossola se švýcarským Locarnem. Kromě úchvatných výhledů je zajímavá i metrovým rozchodem, zakázku proto u Stadleru obstará divize specializující se na výrobu vlaků na míru. Její celkový objem je 94 milionů franků (cca 2,27 mld. Kč).

Nové jednotky nahradí v regionu Tessin (Ticino) starší vlaky koncem roku 2023, kdy trať oslaví sté výročí. Čtyři nové vlaky určené pro přeshraniční dopravu budou čtyřčlánkové, druhá polovina série bude mít tři články. Kratší jednotky budou sloužit pouze na švýcarské straně.

„Jsme hrdí na to, že můžeme stavět nové vlaky pro Centovalli. Vývoj a výroba vozidel na míru je a zůstane jedním ze stěžejních zaměření společnosti Stadler,“ uvedl André Kurmann, který má ve firmě na starosti prodej vlaků na míru.

Regionální jednotky budou dlouhé 49 metrů, mezinárodní jednotky 63 metrů. Třídílné jednotky nabídnou místo pro 264 cestujících (106 sedících), do čtyřdílných se vejde 343 cestujících (141 sedících).

Tagy Centovallibahn Stadler Švýcarsko trať Domodossola - Locarno
27 komentářů