Tesla přišla o post evropské jedničky v elektromobilech, předstihla ji německá značka

BMW iX1, v červenci 2024 nejprodávanější elektromobil BMW na evropském trhu. Foto: BMWBMW iX1, v červenci 2024 nejprodávanější elektromobil BMW na evropském trhu. Foto: BMW

Registrace nových elektromobilů celkově v červenci klesly.

Americká automobilka Tesla nebyla v červenci v segmentu elektromobilů poprvé v historii nejprodávanější značkou na evropském trhu. Předstihla ji automobilka BMW, která prodala za měsíc 14 869 elektromobilů, tedy o zhruba 300 více než Tesla.

Vyplývá to z dat společnost JATO Dynamics. Tesle zůstal post nejprodávanějšího elektromobilu (BEV) na evropském trhu. Modelu Y se v meziročním srovnání prodalo o 16 % méně, přesto zůstal evropskou jedničkou.

Podle očekávání celkový trh s elektromobily v červenci klesl. Podle analytika JATO Dynamics Felipe Munoze je za poklesem hlavně nejasná budoucnost elektromobilů a případných dotací na jejich nákup.

Data ukazují, že některým tradičním značkám se daří dotahovat v segmentu BEV náskok výrobců, kteří prodávají jen elektromobily. Ještě větší skok v tržním podílu zaznamenalo Volvo. Svoji roli v rozhodování spotřebitelů při nákupu elektromobilů může podle agentury Bloomberg sehrát i „polarizující osobnost Elona Muska“, zakladatele a šéfa Tesly.

BMW v červenci zaznamenalo nárůst prodejů elektromobilů o 35 %, zatímco Tesla pád o 16 %. Celkové prodeje elektromobilů klesly o 6 % v meziročním porovnání, zatímco trh se všemi auty rostl o 2 %.

Registrace elektromobilů v červenci 2024. Foto: JATO DynamicsRegistrace elektromobilů v červenci 2024. Foto: JATO Dynamics
Tagy BEV bmw elektromobilita JATO Dynamics registrace nových vozidel tesla
8 komentářů