ŘSD zbuduje na staré části D7 tucet nouzových zálivů

D7 u Brandýska. Autor: Autor: User:Miaow Miaow – Vlastní dílo, Volné dílo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3818156D7 u Brandýska. Autor: Autor: User:Miaow Miaow – Vlastní dílo, Volné dílo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3818156

Krajnice je úzká a v případě poruchy vozidla nebo dopravní nehody dochází k výraznému omezení dopravy.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) pokračuje v kultivaci dálnice D7 ve Středočeském kraji, která jako bývalá rychlostní silnice nesplňuje v řadě ohledů dálniční parametry. Aktuálně vrcholí tendr na firmu, která na pětikilometrovém úseku Kněževes – Středokluky zbuduje 12 nouzových zálivů, šest na každé straně.

„Výstavbu si vynutil fakt, že krajnice je v této trase úzká a v případě poruchy vozidla nebo dopravní nehody dochází k výraznému omezení dopravy. Její intenzita je zde přitom značná,“ uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Podle posledního sčítání projede místem každý den na 40 tisíc vozidel, z toho zhruba čtvrtinu tvoří nákladní doprava.

Délka každého nouzového zálivu bude 30 metrů, na vjezdu a výjezdu pak bude ještě desetimetrový klín. Šířka zálivu bude 3,5 metru od vnější hrany vodicí čáry. V jedné lokalitě budou vybudovány vždy dva nouzové zálivy.

Během výstavby bude provoz na dálnici omezen. Režim zůstane 2+2, pruhy ale budou zúžené a rychlost omezená na 80 km/h. Pracovní místo bude odděleno dočasnými betonovými svodidly. Práce začnou po dokončení tendru, maximální doba je stanovena na 110 dnů.

Akce je součástí dlouho plánované kultivace dálnice D7 u Prahy. ŘSD například nedávno dokončilo modernizaci křižovatky Kněževes a chystá modernizaci křižovatky u letiště (MÚK Aviatická).

Tagy D7 nouzové zálivy ŘSD
28 komentářů