Ukrajinské dráhy chtějí koupit dalších 20 vlaků od Hyundai Rotem

Jednotka HSRC2 od Hyundai Rotem. Foto: Чуваев Николай / Wikimedia CommonsJednotka HSRC2 od Hyundai Rotem. Foto: Чуваев Николай / Wikimedia Commons

Vlaky budou financovány úvěrem od jihokorejské vlády, splácet se bude až po 10 letech.

Ukrajinské státní dráhy Ukrzaliznycja finišují jednání s jihokorejským výrobcem kolejových vozidel Hyundai Rotem o dodávce nových jednotek pro dálkovou dopravu Intercity+. Zakázka má navázat na dodávku jednotek z let 2011 a 2012.

Ukrajina již ratifikovala rámcovou dohodu mezi vládou Ukrajiny a vládou Korejské republiky o půjčkách z Fondu hospodářského rozvoje a spolupráce na období 2024 až 2029. Jedním z projektů této dohody bude pořízení 20 elektrických vlaků Intercity+.

Jde o strategický program rozšíření vozového parku Intercity+. Jedná se o další příležitost pro cestování šesti milionů cestujících ročně,“ řekl Jevhen Ljaščenko, předseda představenstva Ukrzaliznycja. Půjčka je na 40 let, splácení začne po deseti letech.

Podle předběžných dohod budou celkové náklady na program asi 450 milionů dolarů včetně údržby vlaků po dobu pěti let. K dodání vlaků má dojít 18 až 24 měsíců od podpisu smlouvy. Korejský výrobce má současně řešit částečnou lokalizaci výroby na Ukrajině, která je důležitá pro stimulaci domácí ekonomiky.

Dopravce naposledy od Hyundai Rotem pořídil jednotky HRCS2, šlo o celkem deset kusů.

Tagy Hyundai Rotem Ukrzaliznycja
19 komentářů