Přeplněno, jeďte za dvě hodiny. Třívozový mezinárodní expres Českých drah odjel z Prahy prázdný

Cestující vlaku Praha - Mnichov, München Hbf, foto: Zdopravy.cz/Jan SůraCestující vlaku Praha - Mnichov, München Hbf, foto: Zdopravy.cz/Jan Sůra

Dopravce dnes musel evakuovat také 200 cestujících z vlaku v Říčanech kvůli zadýmení.

Kvůli přeplněnosti dnes zrušily České dráhy jízdu mezinárodního Bavorského expresu z Prahy do Mnichova. Cestujícím vzkázaly, že mají jet jiným vlakem. V případě spojení za Plzeň to znamená za dvě hodiny.

O zrušení mezinárodního expresu informovaly České dráhy na své stránce ČD mimořádnosti. Šlo o expres 354 s odjezdem ve 13:23 z Prahy. Podle dostupných informací vlak přejel prázdný do Plzně, odkud pokračuje dál bez omezení.

„Požádali jsme cestující, aby někteří využili následný spoj, ale bohužel bez odezvy. S ohledem na bezpečnost (výkon vzduchotechniky, přístup k záchranným prostředkům atd.) jsme museli přistoupit ke zrušení vlaku v úseku Praha – Plzeň. Je nám líto, že k této situaci došlo, za komplikace s přepravou se omlouváme, ale s ohledem na bezpečnost a kvůli tomu, že cestující odmítli využít i další spoje, jsme vlak museli odříci. Je to stejný postup, který v případě přeplněného vlaku provádí i ostatní evropské železnice, například v Rakousku nebo Německu,“ uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Důvodem přeplnění nemusel být ani extrémní počet cestujících. Namísto běžných čtyř vozů byly dnes řazeny pouze tři vagóny, chybí jeden vůz Českých drah. Následující spoj do Mnichova (Ex 352) je již šestivozový, jeho kapacita je již téměř vyprodána. Cestující jen do Plzně mohli použít dřívější rychlík Berounka a Západní expres.

České dráhy několik let bojují s nedostatkem vozů, na této trase navíc spolupracují s německou Die Länderbahn (alex), která se potýká se stejným problémem.

Pro České dráhy nejde dnes o jedinou provozní komplikaci. Zhruba 200 lidí se muselo kolem poledne evakuovat z vlaku jedoucího do Říčan. Důvodem byla technická závada brzd, která způsobila zadýmení podvozku. K požáru nedošlo.

Tagy Bavorský expres České dráhy nedostatek vozů
187 komentářů