Izraelci na nákupech. Ve své historicky největší akvizici objednává El Al až 31 Boeingů 737 MAX

Výroba 737 MAX v závodě Boeingu v Rentonu. Foto: BoeingVýroba 737 MAX v závodě Boeingu v Rentonu. Foto: Boeing

Letadla přispějí k obnově flotily Boeingů 737NG.

Letecká společnost El Al úspěšně dokončila jednání s americkým výrobcem Boeing o nákupu až 31 letounů 737 MAX. Nová letadla přispějí k obnově flotily Boeingů 737NG, kterých má dopravce momentálně 25. Dodávky nových strojů by měly začít v roce 2028. Dvacítku jich získá určitě, na dalších 11 má opci.

Objednávka MAXů je největším nákupem letadel v 76leté historii El Al. Následuje akvizici tří Dreamlinerů s opcí na dalších šest ze začátku roku. Jeden nový Boeing 787-9 Dreamliner převezme izraelská aerolinka ještě letos, v následujících letech si pak také plánuje dva nové Boeingy 787-9 pronajmout.

„Naplnění dlouhodobého plánu, který začal nákupem dalších Dreamlinerů začátkem tohoto roku a vyvrcholil aktuální dohodou, opět demonstruje náš závazek vůči izraelské veřejnosti a státu,“ uvedla šéfka El Al Dina Ben Tal Ganancia s tím, že letecká společnost má hlavní roli při zajišťování otevřeného izraelského nebe.

Šéfka aerolinky dodala, že implementace strategického plánu, jehož cílem je rozšířit flotilu, nabídku pro zákazníky a zvýšit kapacitu, zajistí růst letecké společnosti na mnoho dalších let. Od letounů 737 MAX očekává lepší snížení nákladů na provoz, nižší emise a hluk, a zároveň zvýšený komfort cestujících.

El Al provozuje kromě zmíněných Boeingů 787 Dreamliner a Boeingů 737NG také Boeingy 777. Průměrné stáří flotily vlajkového dopravce státu Izrael je podle webu planespotters.net 13,5 let.

Tagy 737 max boeing Boeing 737 MAX Boeing MAX El Al izrael
11 komentářů