Melbourne zakázalo sdílené elektrokoloběžky. Po městě jsou poházené jako odpadky, říká starosta

Koloběžky Lime v Melbourne. Foto: City of MelbourneKoloběžky Lime v Melbourne. Foto: City of Melbourne

Provozovatelé koloběžek mají 30 dnů na jejich odvoz.

Australské město Melbourne zakázalo sdílené elektrokoloběžky, protože podle vedení města představují nepřijatelnou hrozbu pro bezpečnost veřejnosti. Na svých internetových stránkách o tom informuje britská stanice BBC, která podotýká, že jde o obrat. V únoru 2022 Melbourne zahájilo dvouletý testovací program se sdílenými elektrokoloběžkami.

Nicméně kvůli stovkám nehod mezi lidmi kvůli sdíleným koloběžkám narostla naštvanost a starosta Nicholas Reece se netají tím, že má „plné zuby“ chování některých jezdců. „Je příliš takových, kdo jezdí po chodnících. Lidé je neparkují správně. Po městě jsou poházené jako konfety nebo odpadky, a tak hrozí, že o ně někdo zakopne,“ řekl Reece.

BBC připomíná, že Melbourne je dalším městem, které po omezené době provozu od sdílených koloběžek upouští. Už loni v září tak učinila Paříž.

Pařížané se v referendu vyslovili pro zákaz sdílených elektrických koloběžek

Provozovatelé sdílených vozítek, firmy Lime a Neuron, mají 30 dnů na odvezení koloběžek. Rozhodnutí městské rady je zklamalo a říkají, že v uplynulých měsících výrazně investovaly do zvýšení bezpečnosti a zpřísnění pravidel používání elektrokoloběžek. Firma Neuron uvedla, že je plánovala vybavit kamerami s umělou inteligencí, aby zabránila porušování předpisů. Sdílené elektrokoloběžky mohou jet rychlostí až 26 kilometrů za hodinu.

Od předloňského února mají lidé v Melbourne k dispozici asi 1500 sdílených koloběžek zmíněných dvou firem. Vedení města dříve uvedlo, že jejich zavedení vedlo ke snížení emisí skleníkových plynů o více než 400 tun a přivedlo více lidí do veřejné dopravy.

Nicméně podle zprávy Melbournské královské nemocnice z loňského prosince měli v roce 2022 na urgentním příjmu skoro 250 lidí zraněných při jízdě na elektrokoloběžce. Ve většině případů hrály roli omamné látky, příliš vysoká rychlost a nenošení helmy. Podle mluvčího této nemocnice, jednoho z hlavních zdravotnických zařízení ve městě, se lékaři v souvislosti s elektrokoloběžkami setkali i s případy úmrtí a zranění mozku. Šlo hlavně o mladší pacienty.

Tagy Melbourne sdílené koloběžky
24 komentářů