Konec přistávání v parku. U pražské náplavky vznikne na Vltavě „nepotopitelný“ heliport

Náplavka, Rašínovo nábřeží s přívozem. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářNáplavka, Rašínovo nábřeží s přívozem. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Využijí ho okolní nemocnice, původně se zvažoval i prostor na magistrále za Nuselským mostem.

Praha plánuje v příštím roce vybudovat na Vltavě v Podskalí plovoucí heliport určený pro zdravotnické záchranáře. Investici za 54 milionů korun v pondělí schválili radní, má usnadnit dopravu pacientů ve vážném stavu do Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) či do porodnice U Apolináře nebo Ústav pro matku a dítě v Podolí.

Ani jedna z těchto nemocnic heliport nemá, vrtulníky s pacienty dosud provizorně přistávají v nedalekých Zítkových sadech u Palackého náměstí vedle budovy ministerstva zdravotnictví. Park je však veřejně přístupný, což způsobuje pro bezpečnost přistání komplikace, jelikož musí být předem vyklizen. To celý proces prodlužuje.

VFN je jedinou velkou pražskou nemocnicí, která vlastní heliport nemá. Výhledově se zvažuje jeho výstavba v areálu nemocnice, zatím tam však není vhodný prostor. Heliport na Vltavě tak bude opět jen dočasný, podle radních by však měl fungovat 25 let.

Podle radního Zdeňka Kovaříka se na jeho vzniku dohodla celá řada aktérů, včetně Úřadu pro civilní letectví či Povodí Vltavy. „Provoz a všechna provozní povolení budou mít na starosti nemocnice,“ uvedl Kovařík.

Magistrála neprošla

Podle něj by měl začít fungovat do roka, s náplavkou bude spojen lávkou. „Snad se podaří projednat i s památkáři,“ dodal Kovařík. Počítá se s počtem 100 přistání do roka.

Heliport se řeší už druhé volební období. Studii na jeho alternativní umístění vypracoval v minulosti i Institut plánování a rozvoje (IPR). Kromě Vltavy se totiž hledalo konstrukčně levnější umístění či místo, které nebudou ohrožovat povodně.

Bohužel vytipované varianty se ukázaly jako nerealizovatelné. Šlo tam například o trojúhelník rozvětvení Legerovy a Sokolské za Nuselským mostem, tam by se ale musela zastavovat doprava,“ dodal náměstek primátora Zdeněk Hřib.

Soukromá přistání zakázána

Heliport o rozměru 20 x 20 metrů bude podle schváleného dokumentu složen z několika nepotopitelných betonových plováků. Takzvaný helideck bude možné rozebrat a přepravit po řece jinam. Ponton bude sloužit výlučně pro přistání záchranářského vrtulníku a nebude možné jej využít pro soukromé helikoptéry a další lety.

V roce 2024 bude vybrán externí administrátor veřejné zakázky a zahájeno výběrové řízení veřejné zakázky na zhotovitele. V roce 2025 pak zahájení realizace akce včetně samotného dokončení,“ stojí v dokumentu.

Tagy náplavka praha
32 komentářů