Škoda Group dodá dvacet elektrických jednotek do Bulharska

Jednotka 640.2 RegioPanter pro Olomoucký kraj. Foto: České dráhyJednotka 640.2 RegioPanter pro Olomoucký kraj. Foto: České dráhy

Součástí zakázky je servis na 15 let.

Škoda Group vyhrála soutěž na dodávku 20 elektrických jednopodlažních jednotek s kapacitou minimálně 300 cestujících a zajištění servisu vozidel po dobu 15 let.

Vítězství oznámilo bulharské ministerstvo dopravy a spojů na svých stránkách. Hodnota zakázky je 511 milionů leva (6,511 miliardy korun).

Podle ministerstva porazila Škoda v soutěži Alstom, který nabídl cenu 659 milionů leva. Nové jednotky mají být dodány do dvou let od podpisu smlouvy. Dopravce je nasadí na linky Sofie – Burgas, Sofie – Varna a Sofie – Ruse. Dodávka bude financována z prostředků Národního plánu obnovy a udržitelnosti.

Bulharsko se tento evropský zdroj financování rozhodlo využít velmi intenzivně, vypsalo několik soutěží na dodávku různých typů elektrických jednotek. Jedna ze soutěží přilákala i čínského výrobce CRRC, který nabídl výrazně nižší cenu než konkurence. Nabídku začala zkoumat Evropská komise, čínský výrobce se poté stáhnul sám.

I v dalších soutěžích na nové vlaky došlo přitom k zajímavému vývoji. Vyhrál je původně Stadler Rail, ten ale podle serveru Railcolornews.com nakonec od podpisu smlouvy ustoupil. V jednom případě nedodal výrobce včas bankovní záruky, ve druhém podle ministerstva požadoval změny v podmínkách dodávky. Zakázku tak má získat polská PESA. Šlo o dvoupodlažní vlaky.

Tagy Bulharsko Škoda Group Škoda Transportation
3 komentáře