Hledá se dopravce pro linku Košice – Göteborg, slovenské ministerstvo nabízí příspěvek 91 milionů korun

Letiště Košice. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýLetiště Košice. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Nové spojení má fungovat už od října.

Ministerstvo dopravy Slovenské republiky začalo hledat aerolinku, která bude létat z Košic do švédského Göteborgu. Nová pravidelná linka má fungovat už od nadcházejícího zimního letového řádu, tedy od konce října.

„Zájemci si již mohou prostudovat podmínky výzvy a od 23. srpna do 9. září se ti, kteří je splňují, mohou ucházet o provozování tohoto spojení,“ napsalo ministerstvo na Facebooku.

Aerolinky chce ministerstvo přilákat na státní příspěvek ve výši 3,6 milionu eur (90,9 milionu korun). Příspěvek bude moci úspěšný dopravce použít k uhrazení až poloviny letištních poplatků, a to na dobu tří let s tím, že poskytování skončí ke dni dosáhnutí ziskovosti spojení.

Kolikrát týdně se bude na nové trase létat, vzejde až ze soutěže podaných nabídek. Linka poslouží především zaměstnancům automobilky Volvo, která staví u Košic svůj nový závod na výrobu elektromobilů. Spojení mají využívat i turisté.

Výstavba automobilky Volvo u Košic pokročila, hotových je 60 % hrubé stavby

Vstupní brána do světa pro východ Slovenska

V Košicích zaznamenali vloni nejúspěšnější rok v historii. Tamní letiště odbavilo přes 625 tisíc cestujících, což je o 12 % více než v předpandemickém roce 2019. Pokud jde o tempo zotavení se po pandemii, patří košické letiště mezi evropské premianty.

„V průběhu století se Letiště Košice vypracovalo na přední regionální uzel se širokou nabídkou leteckých linek. Stalo se vstupní branou do světa pro celé východní Slovensko. Díky letecké dostupnosti se může rozvíjet celý region, který se stává atraktivnějším pro turisty i zahraniční investory,“ uvedlo již dříve košické letiště, které ve zdolávání rekordů pokračuje i letos.

Červen byl nejúspěšnějším měsícem v historii Letiště Košice, odbavilo 131 tisíc cestujících. Ve srovnání s rokem 2019 to bylo až o 36,6 % více. Díky letošní letní nabídce je možné z Košic letět do 17 destinací v 11 zemích.

Tagy KSC Letisko Košice Letiště Košice Ministerstvo dopravy SR slovensko švédsko Volvo Volvo Car Kosice Volvo Košice
18 komentářů