„Ignorace reality“. Úředníci k výluce a uzavírce schválili opravu jediné silnice na Frýdlantsko

Silnice I/13 u Dětřichova. Foto: ŘSDSilnice I/13 u Dětřichova. Foto: ŘSD

Ředitelství silnic a dálnic opravu silnice po kritice přerušilo.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zastavilo opravu silnice I/13 mezi Libercem a Frýdlantem u Dětřichova. Práce začaly původně v úterý a měly skončit na konci srpna. Komunikace je nyní plně průjezdná. Práce se tam obnoví, až to dopravní situace v dané lokalitě dovolí, odpověděla na dotaz ČTK liberecká mluvčí ŘSD Kamila Zahálková. Zahájení prací vyvolalo velkou vlnu kritiky.

Starostové i obyvatelé Frýdlantského výběžku kritizovali špatnou koordinaci staveb v této části kraje. Už od června je kvůli rekonstrukci uzavřená silnice třetí třídy z Mníšku přes Oldřichov v Hájích na Raspenavu a Hejnice, v červenci k tomu přibyla kvůli rekonstrukci trati výluka na železnici. Veškerá doprava včetně náhradní za vlak tak jezdí směrem na Frýdlant, Hejnice a Raspenavu po I/13. Ta je tak aktuálně jedinou průjezdnou silnicí na Frýdlantsko. ŘSD teď chtělo provoz na ní kvůli opravě výtluků omezit na jeden pruh a řídit semafory, což by dopravu ještě zkomplikovalo.

Opravu měla pro ŘSD zajistit krajská společnost Silnice LK, dopravní omezení schválili i úředníci krajského odboru dopravy, což kritizoval hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). „Přiznám se, že by mě ani nenapadlo, že to (dopravní omezení) na krajském úřadu odbor dopravy schválí. Právě proto, v jakém stavu doprava směrem na Frýdlantsko je. Tahle ignorace reality mi opravdu radost nedělá,“ poznamenal Půta. Na ŘSD se hejtman obrátil s žádostí, aby opravy odložilo na období, kdy budou alespoň jezdit vlaky. ŘSD prosbu vyslyšelo, práce by měly pokračovat v září po zprovoznění trati.

Silnice I/13 z Liberce na Frýdlant je rušnou komunikací, po níž podle posledního sčítání projede denně přes 8 000 automobilů. Aktuálně je tam ale provoz výrazně silnější, protože tudy jezdí i auta, která jinak využívají krajskou silnici přes Oldřichov v Hájích, a navíc také autobusy náhradní vlakové dopravy. Kromě silnice kolem Souše v Jizerských horách, která Frýdlantsko spojuje s Jabloneckem, je to teď v podstatě jediná přístupová komunikace do Frýdlantského výběžku, kde žije 24 000 obyvatel. Dojet se tam dá ještě přes Hrádek nad Nisou a polskou Bogatyni.

Souběh omezení kritizovala opoziční Strana Zelených, která takový stav označila za „neuvěřitelné diletantství náměstka pro dopravu Jana Svitáka“.  „Politici ve vedení kraje se alibisticky hájí, že o tom rozhodli úředníci, státní správa, do které nemohou zasahovat. To je ovšem alibismus. Vedení kraje je za fungování krajského úřadu odpovědné. Vedoucí jednotlivých odborů jsou jmenovány politickým vedením kraje,“ řekl Jindřich Felcman ze Strany Zelených. Ten upozornil i na skutečnost, že zakázku pro ŘSD provádí krajem vlastněná firma Silnice LK. „Bizarní je, že na sociálních sítích se proti postupu ŘSD vehementně rozčiloval hejnický starosta Jaroslav Demčák, který ovšem zároveň sedí v dozorčí radě společnosti Silnice LK,“ dodal Felcman.

(poslední odstavec je redakční, nikoliv z ČTK, pozn. red.)

Tagy Frýdlantsko I/13 Krajský úřad Libereckého kraje Liberecký kraj
16 komentářů