Prahu předběhnou už i Srbové. V Bělehradu začaly práce na železničním napojení letiště

Nová čínská elektrická jednotka pro srbské dráhy Srbija voz. Foto: CRRCNová čínská elektrická jednotka pro srbské dráhy Srbija voz. Foto: CRRC

Trať obslouží vlaky čínské výroby, ve špičkách budou jezdit každých 15 minut.

Dříve, než začnou zajíždět vlaky na pražské letiště, získá železniční napojení už i bělehradské letiště Nikoly Tesly. V minulých dnech se na projektu nové příměstské železniční trati začalo pracovat. Informoval o tom web EX-YU Aviation News.

„Aktuálě probíhá zaměřování trati, stát pak pořizuje devět vlaků čínské výroby, které ji obslouží,“ uvedl web

Kromě spojení se srbskou metropolí zajistí nová trať o délce 18,3 kilometru také spojení s areálem mezinárodní výstavy EXPO 2027, kterou bude Bělehrad hostit. Nová trať začne ve stanici Zemun Polje a bude pokračovat přes stanice Singidunum – Letiště Bělehrad – Surčin – Národní Stadion.

Čínské vlaky mají po nové trati jezdit každých 30 minut, ve špičkách pak až každých 15 minut. Během jízdy dosáhnou rychlosti 120 kilometrů za hodinu. Dokončení prací je odhadováno do osmnácti měsíců.

Linka obsluhující letiště v Bělehradu povede přes stanice Prokop (Central) – New Belgrade – Tošin bunar – Zemun – Altina – Zemun polje – Singidunum – Letiště Bělehrad – Surčin – Národní stadion.

Zatímco většina evropských letišť již železniční napojení má, Praha je ve veřejné dopravě stále odkázána na autobusy a bateriové trolejbusy. Vlak má na letiště zajíždět asi od roku 2030.

Bukurešť předběhla Prahu, na letiště dojel první vlak

Tagy Bělehrad kolejové napojení letiště Srbsko
128 komentářů