35 kilometrů, 118 miliard a nejdelší tunel. Stát vypsal největší dálniční zakázku v historii

Vizualizace portálů tunelu Dětřichov na D35. Foto: ŘSDVizualizace portálů tunelu Dětřichov na D35. Foto: ŘSD

Poslední dva úseky se již mohly stavět, kdyby stát stavěl dálnici tradiční metodou.

Ministerstvo dopravy vypsalo zatím největší dálniční zakázku v historii Česka. Hledá takzvaného koncesionáře (dodavatele) stavby posledních dvou úseků dálnice D35, které se ještě nestaví nebo na ně neběží soutěž.

Jde o úseky Opatovec – Staré Město (16,6 km) a Staré Město – Mohelnice (18,2 km). Vybraný dodavatel bude zároveň provozovat a udržovat, součástí bude i údržba úseku mezi Litomyšlí a Opatovcem v délce 17 km. Odhadované stavební náklady jsou 35 miliard korun. Celková odhadovaná hodnota je 118 miliard korun. Součástí stavby bude i budoucí nejdelší dálniční tunel v Česku: Dětřichov s délkou 3 983 metrů, vznikne i tunel Maletín v délce 1 100 metrů.

Stát pro stavbu použije podruhé v historii model PPP: Vítěz soutěže dálnici postaví a zafinancuje a bude udržovat, stát mu ji bude určitou dobu splácet a poté ji převezme.

Zdržení chybou ministerstva

Právě volba tohoto modelu, který nyní finišuje na stavbě D4, ale způsobila více než roční zpoždění v samotné stavbě. Oba úseky již mají stavební povolení a ŘSD by mohlo stavět, kdyby se současné vedení ministerstva nerozhodlo pro financování metodou PPP. Proces výběru koncesináře je výrazně časově náročnější, navíc ministerstvo chybovalo v soutěži na poradce a první tendr muselo zrušit, čímž celý proces nabral zpoždění přes půl roku.

Zpoždění pro D35. Ministr poprvé přiznal, že dva úseky se začnou stavět až v roce 2026

Výběrové řízení na koncesionáře PPP D35 začíná kvalifikační fází, v níž jednotliví uchazeči musejí doložit zejména své zkušenosti s obdobnými projekty. Ministerstvo dopravy, coby zadavatel, následně posoudí předloženou kvalifikaci a do dalšího kola řízení vybere nejlépe kvalifikované účastníky. Dálnice by měla být hotová v roce 2029.

O účast ve výběrovém řízení na dostavbu dálnice D35 formou PPP ministerstvo očekává značný zájem. Už 13. června 2024 se na ministerstvu dopravy sešlo 111 zástupců (dalších 92 se připojilo online) investorů, stavebních firem, financujících institucí a různých poradců, aby se seznámili s jeho klíčovými parametry.

Trasa dálnice D35 mezi Opatovcem a Starým Městem. Foto: ŘSDD35 Staré Město - Mohelnice. Pramen: ŘSDStav D35 - postavené úseky, rozestavěné a v přípravě. Foto: dalnice-d35.cz

Oběma úsekům se dlouhodobě věnujeme, více informací naleznete pod následujícími tagy:

D35 Opatovec – Staré Město

D35 Staré Město – Opatovec

Tagy D35 D35 Opatovec - Staré Město D35 Staré Město - Mohelnice Ministerstvo dopravy PPP
35 komentářů