Pomaleji Libercem. ŘSD na žádost policie snížilo rychlost na průtahu městem

Silnice I/35 v Liberci před otevřením. Foto: ŘSDSilnice I/35 v Liberci před otevřením. Foto: ŘSD

Rozdílné rychlosti budou jen v libereckém tunelu.

Zaměstnanci společnosti Saferoad v těchto dnech dokončují instalaci nového značení na silnici I/35 v Liberci. Na silnici s nejhustším provozem nyní nově platí rychlost 80 km/h a zakáz jízdy pro nákladní auta v levém pruhu.

Až dosud platila na většině průtahu rychlost 90 km/h. Snížení rychlosti navazuje na loňskou změnu maximální rychlosti na 80 km/h na nově opraveném úseku mezi exity České mládeže a Košická. Podle ředitele liberecké správy ŘSD Jana Wohlmutha došlo ke snížení rychlosti na žádost policie.

V zájmu zvýšení bezpečnosti a plynulosti provozu v řešeném úseku spočívá stanovená místní úprava provozu zejména v omezení nejvyšší dovolené rychlosti na 80 km/h a ve vyznačení zákazu vjezdu nákladních vozidel o celkové hmotnosti nad 7,5 t do vnitřních (levých) jízdních pruhů směrově rozdělené silnice, na obou jízdních pásech,“ uvedlo ŘSD v zadávací dokumentaci.

„Snížení rychlosti jízdy vozidel na 80 km/h a omezením vjezdu nákladních vozidel nad 7,5 tuny do levého jízdního pruhu zcela nepochybně objektivně zvýšilo bezpečnost a plynulost silničního provozu na této průtahové komunikaci, což je v oprávněném zájmu celé společnosti,“ uvedl Vladimír Stránský, vrchní komisař Odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Libereckého kraje.  Podle něj se při vzniku dopravní nehody na této průtahové komunikaci zvyšuje riziko ohrožení bezpečnosti a plynulosti dopravy na objízdných trasách.

Po celém průtahu tak bude rychlost 80 km/h s jedinou výjimkou: 70 km/h v tunelu ve směru od Turnova. Naopak ve směru od Stráže nad Nisou bude nově v tunelu rychlost zvýšena ze 70 na 80 km/h.

Mezi křižovatkami Letná / Sousedská (Globus) a České mládeže podle sčítání denně projede přes 51 tisíc aut. Pro snížení rychlosti mluví i historicky nedostatečné dopravně technické uspořádání mimoúrovňových křižovatek, zejména krátké připojovací pruhy, vyžadují přijetí dopravně organizačních opatření.

Snížení rychlosti přináší velmi často plynulejší dopravu. Na průtahu Libercem si ji ale řidiči a cestující zřejmě příliš dlouho neužijí. Již příští rok by měla začít oprava tunelu, která přinese nová omezení.

Tagy I/35 I/35 Liberec liberec Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Saferoad
34 komentářů