Americký tunel století. Pod řekou Hudson přibudou koleje, zlepší spojení Manhattanu a New Jersey

Staveniště budoucího tunelu v oblasti Hudson Yards v New Yorku. Foto: Metropolitan Transportation AuthorityStaveniště budoucího tunelu v oblasti Hudson Yards v New Yorku. Foto: Metropolitan Transportation Authority

Stavba má skončit v roce 2038.

Americké ministerstvo dopravy (US Department of Transport) schválilo dotaci na největší tunelovou stavbu v USA za poslední století. Na stavbu nového tunelu pod řekou Hudson mezi Manhattanem v New Yorku a New Jersey pošle dotaci v objemu 6,9 miliardy dolarů a současně se zaručilo za tři úvěry v hodnotě 4,1 miliardy dolarů.

Ministerstvo to oznámilo v tiskové zprávě. Pro investora Gateway Development Commission to znamená, že má již zajištěné financování na celou stavbu v hodnotě 16 miliard dolarů (zhruba 368 miliard korun).

Peníze zamíří do vybudování nového dvoukolejného tunelu pod řekou Hudson a současně rekonstrukci stávajícího. Stavba má výrazně navýšit kapacitu železničního spojení do centra New Yorku. Stávající tunel je dnes jedním z hlavních úzkých hrdel železnice v USA. Součástí projektu jsou úpravy na obou stranách řeky.

Železniční tunely pod řekou Hudson. Foto: Amtrak

Na nákladech se bude ze 70 % podílet federální vláda, zbytek připadá na New York, New Jersey a Port Authority of New York & New Jersey. „Desítky let Američané koukali, jak jeden z nejvytíženějších tunelů na světě degraduje a stává se úzkým hrdlem železnice na severovýchodě USA. Vybudování nového tunelu zásadně zlepší cestování milionů lidí a výrazně pomůže americké ekonomice,“ řekl po schválení dotace ministr dopravy Pete Buttigieg.

Stavba tunelu začala již loni v listopadu, celý projekt je naplánován do roku 2038. Kompletně je popsán zde.

Tagy Hudson Tunnel New Jersey New York Northeast Corridor USA
21 komentářů