Vlaky po 17 letech zastavují v Trnovanech, krok má zlepšit přístup k zámku

Zastávka Trnovany. Foto: Město ŽatecZastávka Trnovany. Foto: Město Žatec

Město si od zastávky slibuje rozvoj cestovního ruchu.

Vlaky na lince U14 z Jirkova do Lužné u Rakovníka poprvé od roku 2007 zastavují v Trnovanech. K obnovení zastavování vlaků došlo dnes na základě žádosti města Žatec.

Zastávku v Trnovanech už uvádí jízdní řády dopravce Die Länderbahn CZ. Město svoji žádost vysvětlilo blízkostí veřejně přístupného zámku Stekník, který se nachází asi 3 km od nádraží. Ústecký kraj jako objednatel se změnou souhlasil.

„Obnovení zastávky má pro region velký význam. Zlepšení dostupnosti Trnovan prostřednictvím železniční dopravy přispěje k rozvoji turismu a usnadní místním obyvatelům cestování. Tato iniciativa je také důležitým krokem pro ochranu a propagaci kulturního dědictví,“ uvedlo město Žatec v tiskové zprávě. Jde o oblast, která je relativně nově součástí světového dědictví UNESCO.

Správa železnic na požadavek kraje upravila nástupiště. Nyní je k dispozici sypané nástupiště s užitnou délkou nástupištní hrany 30 metrů. Pokud se ukáže, že je zastávka atraktivní pro cestující, Správa železnic je připravena dále zlepšovat komfort a služby na této zastávce.

Město Žatec ve spolupráci s Českými dráhami a Muzeem ČD v Lužné u Rakovníka organizuje během této turistické sezóny letní nostalgické jízdy z Chomutova přes Žatec do Trnovan a zpět. Pro cestující jsou na vybraných jízdách připraveny netradiční zážitkové programy, které odkazují na chmelové brigády.

Tagy Die Länderbahn CZ linka U14 Jirkov - Chomutov - Lužná u Rakovníka trať 124 Lužná u Rakovníka - Jirkov Trnovany
3 komentáře