Slováci odklánějí dopravu z měst, téměř čtvrtina obchvatů už je bez poplatku

R4 Prešov, severní obchvat, 1. etapa. Zdroj: Národná diaľničná spoločnosťR4 Prešov, severní obchvat, 1. etapa. Zdroj: Národná diaľničná spoločnosť

Osvobození od dálniční známky se týká i obchvatů Bratislavy, Nitry, Košic, Prešova, Popradu, Čadce a Žiliny.

Od čtvrtka je možné jezdit po obchvatech několika slovenských měst bez dálniční známky. Novinka se týká i obchvatů Bratislavy, Nitry, Košic, Prešova, Popradu, Čadce a Žiliny. Informoval o tom slovenský ministr dopravy Jozef Ráž.

Dosud mohli řidiči jezdit bez dálniční známky po asi 90 kilometrech slovenských dálnic. Nově nebude zpoplatněno dalších více než 100 kilometrů.

Seznam úseků slovenských obchvatů, které je nově možné využívat bez dálniční známky.Zdroj: MD SR

Seznam úseků slovenských obchvatů, které je nově možné využívat bez dálniční známky.
Zdroj: MD SR

Účelem novinky je podle Ráže odklonit dopravu z měst, ve kterých je nyní katastrofální situace. Dodal, že dopad na státní rozpočet bude téměř nulový, neboť může přilákat nové řidiče ke koupi dálniční známky, případně dostane na dálnice lidi, kteří by si jinak známku nikdy nekoupili. Přesněji je dopad odhadnut na 200 000 eur (5 milionů korun).

„Výpadek v rozpočtu bude nahrazen benefity toho, co bezplatné obchvaty přinesou v nižší nehodovosti či ekologii. Myslím si, že stát na tom nakonec ještě ušetří,“ uvedl Ráž s tím, že vybrána byla města s alespoň dvěma sjezdy z dálnice.

Tagy dálnice Ministerstvo dopravy SR slovensko
15 komentářů