Po plánovaném mostě by na budějovické letiště měla jezdit trolejbusová linka

Terminál Letiště České Budějovice. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářTerminál Letiště České Budějovice. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Most usnadní provoz pro dopravu ve směru od Českého Krumlova do jižní části Českých Budějovic.

Na českobudějovické letiště by měla v budoucnu vést nová trolejbusová linka. S jejím zřízením se počítá, až vznikne most přes Vltavu na letiště, který chce v roce 2026 začít stavět Jihočeský kraj. ČTK to řekl jihočeský hejtman a českobudějovický radní Martin Kuba (ODS).V současnosti na letiště jezdí od nádraží z centra Českých Budějovic autobusová linka.

„Na pravém břehu Vltavy v části (Českých Budějovic) Rožnov bude končit trolejová linka. Trolejbusy by pak most přejely na baterky a u letiště by byla točna, kde by se vozy otáčely. Ale vše bude technicky možné, jakmile bude postavený most,“ uvedl Kuba.

Most usnadní provoz pro dopravu ve směru od Českého Krumlova do jižní části Českých Budějovic. Nyní musí vozidla podél řeky až do centra a pak se po druhé straně Vltavy vracet do jižní části města. Šlo by o čtvrtý most přes Vltavu v Českých Budějovicích, který by ústil poblíž českobudějovické nemocnice.

Kuba dodal, že režim dopravy kolem letiště se výrazně změní ve chvíli, kdy bude v provozu dálnice D3, která povede nedaleko. „V současnosti vnímáme silnici I/3 jako mezinárodní tah. Ale jakmile bude v provozu dálnice, bude to de facto městská komunikace, a proto také u letiště chystáme výstavbu nové křižovatky,“ uvedl jihočeský hejtman.

Bývalé vojenské letiště v Plané u Českých Budějovic zahájilo charterový provoz s rekreanty loni v srpnu, když v prvním roce jej turisté mohli využívat jen v letní sezoně. Od letoška letiště přešlo na celoroční provoz. Lidé odtud mohou létat s cestovními kanceláři na zájezdy například do Řecka, Turecka nebo Bulharska. Letiště letos plánuje odbavit desítky tisíc cestujících.

Tagy Jihočeské letiště České Budějovice MHD České Budějovice trolejbusy na letiště
18 komentářů