Podváděla s cizí parkovací kartou pro invalidy, vyvázla bez trestu. Absurdní výklad soudu, říká šéf žalobců

Parkování pro invalidy. Foto: Městská policie PrahaParkování pro invalidy. Foto: Městská policie Praha

Žena původně dostala trest 40 tisíc korun.

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž nesouhlasí se zproštěním ženy, která v Praze neoprávněně používala okopírovanou parkovací kartu pro invalidy. Městský soud v Praze ji zprostil obžaloby kvůli tomu, že nešlo o přímý padělek z originálu, ale o kopii padělku, což podle něj za daných okolností není trestné. Žalobci trvají na tom, že se dopustila padělání, rozhodne tak Nejvyšší soud. Dovolání je dostupné na webu veřejné žaloby.

Před soudem původně stanula jak žena, tak její manžel, od kterého si kopii parkovací karty dále barevně okopírovala a kartu pak zalaminovala. Obvodní soud pro Prahu 7 uznal vinnými oba dva, ženě uložil peněžitý trest 40 000 korun. Městský soud potvrdil rozsudek nad mužem, ženu však zprostil obžaloby s vysvětlením, že neměla padělek veřejné listiny, ale pouze neověřenou kopii takového padělku.

Výklad, který zastává odvolací městský soud, by vedl k absurdním důsledkům,“ varoval v dovolání nejvyšší státní zástupce. Městský soud podle něj mylně aplikoval starší judikaturu Nejvyššího soudu.

„‚Padělání‘, které by bylo provedeno jakýmkoli jiným způsobem než vlastním pozměněním originálu pravé veřejné listiny, by nemohlo být považováno za trestný čin, pokud by tato listina neobsahovala zároveň padělané úřední ověření, neboť žádný takto vytvořený padělek pochopitelně nelze označit za ‚originál veřejné listiny‘,“ polemizoval Stříž v dovolání s rozsudkem městského soudu.

Podle šéfa žalobců není pochyb o tom, že řidička padělala průkaz člověka se zdravotním postižením s cílem, aby mohla parkovat na vyhrazeném místě. Padělek sice nebyl dokonalý, ale přesto mohl někoho oklamat.

Obvodní soud by měl nyní předat dovolání spolu se spisem Nejvyššímu soudu, jehož rozhodnutí lze s ohledem na průměrnou délku řízení očekávat za několik týdnů až měsíců. Stříž žádá, aby nejvyšší instance vrátila kauzu k městskému soudu.

Tagy Nejvyšší státní zástupce parkování pro invalidy
24 komentářů