Hejtmani volají po rychlejší železnici mezi Budějovicemi a Lincem

Trať 196 České Budějovice - Linec, přejezd u Bujanova. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářTrať 196 České Budějovice - Linec, přejezd u Bujanova. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Trať prošla vylepšením na přelomu století, kdy byla elektrifikována. Zůstala však v původní stopě.

Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) a hornorakouský hejtman Thomas Stelzer (Rakouská lidová strana – ÖVP) označili na jednání v Linci koncem minulého týdne za prioritu rychlejší železniční spojení Českých Budějovic a Lince.

„S panem Stelzerem jsme se jednoznačně shodli na tom, že nutně potřebujeme atraktivní a funkční železniční trať Linec – České Budějovice – Praha. Spojení z jižních Čech do Rakouska je nesmírně důležité,“ uvedl po jednání Kuba.

Stejný názor sdílí i hornorakouský hejtman Stelzer. „Je to klíčové téma jak pro jižní Čechy, tak pro nás. Potřebujeme řešení, jak nasměrovat dopravní toky správným směrem. V tomto ohledu nás bohužel ministryně dopravy (Leonore Gewesslerová – Zelení) a ÖBB nechávají na holičkách. V současné době neexistují žádné konkrétní plány,“ doplnil Stelzer.

Šance na zlepšení ale podle něj existuje. Podle Stelzera rakouské dráhy ÖBB pracují s českou stranou na přeshraniční studii, která by měla přinést „dlouhodobou strategii pro železniční dopravu z Lince přes České Budějovice až do Prahy“.

O vylepšení tratě z Českých Budějovic dále na jih dlouhodobě mluví i Správa železnic. Dle původních plánů se měl už letos začít stavět zárodek v podobě dvojkolejného výjezdu z Českých Budějovic. Jak to aktuálně s plány vypadá, deník Zdopravy.cz poptává.

Zastaralost trati 196 České Budějovice – Horní Dvořiště vynikla v roce 2022 po dokončení velkých staveb Sudoměřice – Votice a Doubí – Soběslav na IV. koridoru, které jsou stavěny pro rychlosti vyšší než 160 km/h. Dál na Linec vlaky jezdí po klikaté jednokolejce (max. 100 km/h).

Trať prošla vylepšením na přelomu století, kdy byla elektrifikována. Zůstala však v původní stopě.

Tagy trať 196 České Budějovice - Horní Dvořiště
81 komentářů