Karlovy Vary vybudují další výsuvné sloupky, chtějí zamezit vjezdu autům do lázeňského centra

Vysouvací sloupky v Karlových Varech. Foto: Magistrát města Karlovy VaryVysouvací sloupky v Karlových Varech. Foto: Magistrát města Karlovy Vary

Někteří řidiči čekají na vozidlo, které si sloupky zasune. Pak se pokusí projet dřív, než se sloupky zase vysunou.

Karlovy Vary instalují výsuvné sloupky i do dalších míst v lázeňském centru. Chtějí ještě více omezit nežádoucí dopravu. Město chystá jejich instalaci i ve Vřídelní ulici. Výsuvné sloupky už jsou na Zámeckém vrchu a na Divadelním náměstí. Díky nim se podařilo razantně omezit počet aut, které do lázeňské zóny zajíždějí, řekl náměstek primátorky Martin Dušek (ANO).

„V současné chvíli řešíme zklidnění dopravy v oblasti Zámeckého vrchu a na Divadelním náměstí. Po zkušenostech, které máme, to znamená, že došlo k zásadnímu zklidnění z 2 000 průjezdů na zhruba 200 průjezdů denně, chceme pokračovat a osadit výjezdní sloupky i na Vřídelní ulici, aby došlo ke zklidnění i v této lokalitě,“ uvedl Dušek.

Sloupky by měly být na ulici mezi Vojenským lázeňským ústavem a Lázněmi III. Podle Duška by se měly osadit jako součást rekonstrukce Lázeňského mostu, která by se měla dělat zřejmě ještě v letošním roce.

Výsuvné sloupky brání vjezdu do lázeňské zóny. Zasunuté v silnici jsou jen v době ranního zásobování. O jejich zasunutí mohou požádat i hotely, které zde sídlí, a to pro vjezd a výjezd svých klientů. Jde o masivní kovové sloupky, které se zvedají a zasouvají pomocí hydrauliky.

Město ale řeší i případy, kdy se řidiči snaží zakázaný vjezd obejít tak, že čekají na vozidlo, které si sloupky zasune, a pak se pokusí projet dřív, než se sloupky zase vysunou. Velká část těchto pokusů ale končí vážným poškozením vozidla nebo sloupků. Škody na sloupcích pak město vymáhá z povinného ručení vozidla, jehož řidič nehodu způsobí.

Provoz aut v lázeňské zóně se Karlovy Vary snaží omezovat hned několika způsoby. Vjezd do lázeňské zóny je zpoplatněn 100 korunami na den. Dalším omezením je, že v lázeňské zóně prakticky nejsou volná parkovací místa a zaparkovat lze pouze na vyhrazených parkovacích místech, které mají pronajaty hotely a provozovny, které zde sídlí.

Tagy Karlovy Vary zklidnění dopravy
14 komentářů