Rychlostní silnice z Polska na české hranice je hotová, začala přejímka. U nás místo dálnice přibyly radary

Nový úsek silnice S3 Bolków – Kamienna Góra. Foto: GDDKiANový úsek silnice S3 Bolków – Kamienna Góra. Foto: GDDKiA

Součástí nové stavby je i nejdelší polský tunel mimo městskou zástavbu.

Otázkou dnů až týdnů je otevření nové rychlostní silnice S3 s téměř dálničními parametry v úseku Bolków – Kamienna Góra. Poté bude možné dojet od polsko-české hranice po rychlostní silnici až k pobřeží Baltského moře.

O blížícím se otevření silnice informovala polská obdoba Ředitelství silnic a dálnic Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad (GDDKiA). Velká část silnice byla dokončena již loni. Včera začalo s technickou přejímkou tunelů na posledním úseku. Původně plánovali Poláci otevřít silnici již na začátku měsíce, přejímka se ale zdržela.

Zahájení přejímky je jasným znamením, že zprovoznění je velmi blízko. GDDKiA v polských médiích uvedla, že k němu dojde ještě během těchto prázdnin. Poslední úsek byl stavebně nejnáročnější, na trase jsou dva tunely. Tunel mezi obcemi Sady Górne a Nowe Bogaczowice měří 2,3 km a je nejdelším tunelem mimo město v Polsku. Přejímce předcházely i testy zabezpečovacích požárních zařízení v tunelech. Rozsáhlá fotodokumentace i detaily o stavbě jsou na stránkách GDDKiA.

Výstavba rychlostní silnice S3. Pramen: GDDKiAMapa dvou úseků silnice S3  Bolków - Lubawka. Foto: GDDKiANový úsek silnice S3 Bolków – Kamienna Góra. Foto: GDDKiANový úsek silnice S3 Bolków – Kamienna Góra. Foto: GDDKiANový úsek silnice S3 Bolków – Kamienna Góra. Foto: GDDKiANový úsek silnice S3 Bolków – Kamienna Góra. Foto: GDDKiANový úsek silnice S3 Bolków – Kamienna Góra. Foto: GDDKiANový úsek silnice S3 Bolków – Kamienna Góra. Foto: GDDKiANový úsek silnice S3 Bolków – Kamienna Góra. Foto: GDDKiANový úsek silnice S3 Bolków – Kamienna Góra. Foto: GDDKiANový úsek silnice S3 Bolków – Kamienna Góra. Foto: GDDKiA

Nová silnice bude končit před českými hranicemi, kde na ni v budoucnu naváže dálnice D11 do Trutnova a dál do Dvora Králové. Stavba ale stále nezačala. Poté, co zahájení nejprve zdržovaly spory o stavební povolení, řeší nyní právníci výběr zhotovitele. Nejnižší cenu nabídl polský Budimex, jeho vítězství ale napadlo sdružení vedené MI Roads. To bylo následně po vyřazení Budimexu prohlášeno vítězem, rozhodnutí ale není pravomocné.

Obrat u D11 na polskou hranici. Firma Metrostavu je poprvé vítězem obří dálniční soutěže

I po otevření nové polské silnice bude platit zákaz tranzitní nákladní dopravy, který přestane platit až s otevřením dálnice na české straně. Lze ale i tak očekávat velký nárůst dopravy na české silnici I/16. Na tuto situaci se připravil Trutnov pořízením dalších radarů, kterými chce lépe vymáhat dodržování maximální rychlosti řidiči.

Trutnov spouští ve městě a okolí nové radary, úsekové měření zavede na sedmi místech

Tagy D11 Trutnov - státní hranice GDDKiA Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad (GDDKiA) Polsko S3
64 komentářů