Raiffeisenbank vycouvala z dění kolem JHMD, pohledávku poslala dál

Příprava na obnovení provozu na úzkokolejkách (červen 2024). Pramen: JHMDPříprava na obnovení provozu na úzkokolejkách (červen 2024). Pramen: JHMD

Cílem je stihnout ještě letošní turistickou sezonu, už koncem června firma oznámila zprovoznění prvních dvou lokomotiv.

Ve složení klubu věřitelů zbankrotovaných Jindřichohradeckých místních drah (JHMD) došlo tento měsíc k zásadní změně. Z dění kolem dopravce ve finančních potížích se stáhla dlouholetá věřitelka a poskytovatelka úvěrů Raiffeisenbank (před fúzí jako Equa Bank), která do insolvenčního řízení s JHMD přihlásila zajištěnou pohledávku přes 50 milionů korun.

Dle záznamů v insolvenčním rejstříku postoupila své pohledávky společnosti Findigo Consulting, která vznikla v lednu jako dcera Findigo CZ (potažmo Findigo Group). Za Findigo CZ stojí podnikatelé Petr Sefzig a Zbyněk Průša, jde o nebankovního poskytovatele podnikatelských úvěrů. Dle údajů v obchodním rejstříku vykázala Findigo CZ v roce 2022 čistý zisk sedm milionů korun.

Právní zástupce Findigo Consulting Jan Lehovec se také stal předsedou věřitelského výboru. Raiffeisenbank na dotazy deníku Zdopravy.cz k důvodům počínání klíčového věřitele nereagovala.

Jindřichohradecké místní dráhy skončily v insolvenci v září 2022, o měsíc později přišel úpadek a konec provozu, načež dopravce postupně ztratil všechny potřebné „papíry“. Aktuálně u Drážního úřadu usiluje skrze dceřinou firmu Správa úzkokolejných drah (SÚD) o osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy.

To je klíčovém předpokladem pro obnovení provozu, na kterém stojí reorganizační plán věřitele Jana Kysely. Základem je odkup aktiv firmy soukromým investorem, splacení části dluhů a následný převod aktiv na svazek obcí. Ten by dráhu, nádraží a vozidla dlouhodobě splácel. Plán byl předložen soudu koncem května.

Cílem je stihnout ještě letošní turistickou sezonu, už koncem června firma oznámila zprovoznění prvních dvou lokomotiv. Nikoliv všichni ale hýří optimismem. „… dosavadní vývoj nenasvědčuje předpokladu, že by bylo možné provoz zahájit v době letních prázdnin,“ napsal nedávno soudu Kraj Vysočina jako jeden z věřitelů a zároveň objednatelů veřejné dopravy.

V rejstříku se objevila i aktualizace znaleckého posudku hodnoty firmy. Tržní hodnota majetkové podstaty při prodeji jednou smlouvou je podle posudku 143 milionů. „Základní scénář znalce je, že reálné zpeněžení v daných stresových podmínkách může být na úrovni 70 procent kalkulované tržní hodnoty majetkové podstaty při prodeji jednou smlouvou,“ doplňuje posudek.

Seriál o JHMD v potížích najdete pod tagem insolvence JHMD,

Tagy Findigo insolvence JHMD JHMD Raiffeisenbank
21 komentářů