České dráhy budou posílat railjety i do Budapešti

Oslavy 10 let souprav RailJet v Česku. Foto: Zdopravy.cz / Jan NevyhoštěnýOslavy 10 let souprav RailJet v Česku. Foto: Zdopravy.cz / Jan Nevyhoštěný

Českým drahám letos skončí desetiletá smlouva o společném provozu railjetů s Rakouskými spolkovými drahami.

Sedmička netrakčních jednotek railjet v majetku Českých drah najde vbrzku uplatnění i na jiných linkách než na té současné (Berlín) – Praha – Vídeň – Štýrský Hradec. Českým drahám letos skončí desetiletá smlouva o společném provozu railjetů s Rakouskými spolkovými drahami (ÖBB), aktuálně se vedou jednání o smlouvě nové.

„S ÖBB jednáme o podmínkách další spolupráce na nynější lince. Na tuto linku budou i nadále nasazeny jednotky railjet ÖBB a ČD a s dodávkami nových jednotek ComfortJet budou během roku 2025 vybrané spoje operovány novými netrakčními jednotkami. S využitím uvolněných railjetů Českých drah pak počítáme i na jiných linkách, například do Budapešti. Bližší podrobnosti v souvislosti s přípravou jízdního řádu 2025 a probíhajícími diskuzemi se zahraničními partnery v současné chvíli nemůžeme uvést,“ sdělil mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

České dráhy provozují netrakční jednotky Siemens Viaggio Comfort od roku 2014, využívají přitom rakouskou obchodní značku railjet. S Rakušany se rovněž dohodly na tom, že ÖBB zajistí instalaci systému ETCS i do českých railjetů.

ÖBB aktuálně završily podpisem smlouvy obří tendr na osazení až 449 vozidel systémem ETCS, rakouský kontrakt přitom po dohodě obou dopravců zahrnuje i railjety ČD.

Tagy České dráhy railjet
36 komentářů