Opava upraví pravidla pro „modré zóny“, zohlední další skupiny osob

Parkovací oblast v Opavě. Zdroj: OpavaParkovací oblast v Opavě. Zdroj: Opava

Stávající úprava byla prioritně určená pro rezidentní a abonentní parkování. Nově se rozšíří o nájemce a dojíždějící.

Vedení Opavy vyslyšelo kritiku občanů k tzv. parkovacím oblastem, které jsou ve městě od ledna dvě a slouží rezidentnímu a veřejnému zpoplatněnému parkování. Radě Opavy byly navrženy změny a doplnění, jež vstoupí v platnost 1. srpna.

„Modré pruhy na vozovce se staly prostředkem, kterým vedení města vyšlo vstříc občanům, stěžujícím si, že poblíž svého bydliště prakticky nelze zaparkovat a často musejí hledat stání i dlouhé minuty. Jak už to bývá, jedni takové opatření přijali s nadšením, jiní kritizují, že nezohledňuje některé skupiny obyvatel žijících v Opavě,“ uvedlo město v tiskové zprávě.

Především se rozšíří okruh osob, které mohou získat parkovací oprávnění v parkovací oblasti. Stávající úprava byla prioritně určená pro rezidentní a abonentní parkování. Nově se rozšíří možnost získat parkovací oprávnění také pro osoby, které v oblastech bydlí, ale nemají tam trvalý pobyt, a také pro ty, kteří do oblastí dojíždějí do práce či za podnikáním.

Nájemce rezidentem s nárokem na místo

„Město vyšlo z toho, že ten, kdo má řádně uzavřenou platnou nájemní smlouvu, i když v něm nemá trvalý pobyt, se de facto stává také rezidentem, a tedy by mohl mít nárok na parkovací místa. Pro tyto lidi pak bude čtvrtletní parkování stát 1 400 Kč a roční 4 200 Kč v případě prvního vozu, pro druhé a každé další parkovací oprávnění jsou pak určené ceny 4 200 Kč za čtvrtletí nebo 14 000 Kč za rok,“ dodalo město Opava s tím, že ceny jsou jen nepatrně vyšší než pro rezidenty s trvalým pobytem.

Změny pravidel zahrnují také možnost tzv. návštěvnického parkovacího oprávnění pro dojíždějící za prací, podnikáním apod. Opravňovat bude k parkování v oblasti od pondělí do pátku v čase od 7 do 15 hodin.

„Nastaveno bude však na vyšší cenovou hladinu, konkrétně pro první parkovací oprávnění to bude 3 000 Kč za čtvrtletí nebo 9 600 Kč za rok, pro druhé a každé další parkovací oprávnění pak 5 000 Kč čtvrtletně nebo 16 800 Kč ročně,“ vysvětlil Martin Kůs z tiskového oddělení města Opavy.

Pro registrované se nic nemění, v řešení jsou podmínky pro handicapované

Město vyjde vstříc rovněž sociálním službám a fyzickým osobám podnikajícím dle zvláštních předpisů v oblasti terénních sociálních služeb. V řešení jsou pak i vhodné podmínky pro parkování zdravotně postižených občanů s platnými průkazy.

Pro již registrované rezidenty a abonenty se nic nemění, podmínky pro ně zůstanou stejné. Ostatní mohou využívat parkovací domy či jiná veřejná placená parkoviště.

Tagy modré zóny Opava parkování
18 komentářů