Párou po koridoru se už kvůli ETCS moc nesvezete, láká Pardubický kraj na okružní jízdu Němkou

Parní lokomotiva 555.0153 (Němka). Pramen: Pardubický krajParní lokomotiva 555.0153 (Němka). Pramen: Pardubický kraj

Parní expres projede okružní trasou dva kraje.

Netradičním způsobem se rozhodl Pardubický kraj lákat cestující na sobotní okružní jízdu parním vlakem z Dolní Lipky přes Pardubice a Hradec Králové. Historický vlak tažený lokomotivou 555.0153 Němka bude podle kraje i jednou jednou z posledních možností, jak si projet část koridorové trati i s parní lokomotivou. Od ledna bude totiž bude na koridoru výhradní provoz ETCS, který neumožní jízdu hnacích vozidel bez mobilní části evropského zabezpečovače, tedy i ETCS.

„S ohledem na zavádění systému ETCS se jedná o jednu z posledních možností svést se parní lokomotivou na koridorové trati mezi Ústím nad Orlicí a Pardubicemi,“ řekl hejtman Martin Netolický.

Od 1. ledna začne na vybraných úsecích české železnice platit výhradní provoz pod evropským zabezpečovačem. Žádná parní lokomotiva v Česku není touto technologií vybavena. Provozovatelé historických strojů tak budou muset jezdit tam, kde ETCS ještě není, nebo hledat jiná řešení. To se zatím hledá.

Správa železnic: ETCS nemusí znamenat stopku pro historická vozidla. Dopravci ale musí chtít

Parní expres z Dolní Lipky pojede přes Letohrad, Ústí nad Orlicí, Choceň až do Pardubic a následně do Hradce Králové, kde bude mít přibližně hodinový pobyt. Poté bude pokračovat přes Týniště nad Orlicí, Kostelec nad Orlicí do Žamberka a přes Letohrad a Jablonné nad Orlicí se vrátí zpět do Dolní Lipky. Jízdní řád a přepravní podmínky jsou k dispozici na internetových stránkách vlaky.pardubickykraj.cz

Soupravu budou tvořit historické rychlíkové vozy všech tří tehdy používaných tříd z let 1910–1930. Komfort cestujících doplní stylový bufet v bývalém služebním a zavazadlovém voze.

Informace k jízdnímu řádu a přepravním podmínkám jsou k dispozici na internetových stránkách vlaky.pardubickykraj.cz.

Tagy 555.0153 ETCS ETCS a historická vozidla Pardubický kraj
11 komentářů