Česko přestane regulovat ceny taxislužeb s aplikací. Lidé znají částku předem, zjistil úřad

Taxi na Letišti Václava Havla. Foto: Letiště PrahaTaxi na Letišti Václava Havla. Foto: Letiště Praha

Obce budou moci od ledna regulovat už pouze klasickou taxislužbu.

Alternativní a smluvní taxislužby přestanou od ledna 2025 podléhat cenové regulaci. Ministerstvo financí o tom rozhodlo „na základě sledování trhu“. Podle tiskové zprávy úřadu totiž u těch taxislužeb, u kterých zná zákazník cenu přepravy předem, důvod regulace odpadá.

Změnu upravuje aktuálně vydaný cenový výměr ministerstva. Obce tak od 1. ledna 2025 budou moci regulovat pouze klasickou taxislužbu.

Předpokládáme, že po zrušení možnosti cenové regulace alternativní a smluvní taxislužby nedojde k nárůstu cen z důvodů velké konkurence,“ uvedl ministr Zbyněk Stanjura. Ministerstvo bude podle něj situaci na trhu nadále sledovat a v případě nutnosti je připraveno cenovou regulaci znovu zavést.

Jen Praha a Brno

V současnosti mohou obce regulovat taxislužby na svém území formou stanovení maximální ceny. Ze všech obcí však tuto možnost využívají pouze Praha a Brno, které tak budou muset svá nařízení změnit.

U klasické taxislužby je konečná cena za přepravu stanovena zpravidla až na základě fakticky ujeté vzdálenosti podle údajů naměřených taxametrem a cestující při objednání přepravy neví, jakou částku v cíli cesty za přepravu zaplatí.

Obrat pražského letiště v přístupu k taxikářům, dostanou vlastní stanoviště

Naproti tomu v případě alternativní taxislužby je zákazníkovi konečná cena za přepravu známa již v okamžiku, kdy přepravu prostřednictvím mobilní aplikace objednává.

Stejně tak v případě smluvní taxislužby je údaj o konečné ceně za přepravu nebo způsobu jejího stanovení obsažen v předem uzavřené smlouvě. „Zákazník má tak dostatečný prostor pro srovnání ceny za přepravu u více dopravců a pro výběr nejvýhodnější nabídky,“ uvedlo v tiskové zprávě ministerstvo.

Tagy taxi taxislužba
10 komentářů