Poničená lokomotiva z nehody na Slovensku je zpět. ČD řeší, co s ní dál

Poškozená lokomotiva 380.004. Foto: Jan ČeloudPoškozená lokomotiva 380.004. Foto: Jan Čeloud

Při nehodě došlo k vyhoření čela a stanoviště strojvedoucího.

České dráhy přivezly tento týden zpět do Česka lokomotivu 380.004, která byla poškozena při tragické nehodě u Nových Zámků na Slovensku, kdy se srazil vlak EC Metropolitan s autobusem na železničním přejezdu.

Záběry lokomotivy již z nehody ukazovaly její značné poškození, patrné je i ze snímků po příjezdu do Břeclavi. České dráhy zatím nerozhodly, co s lokomotivou dál.

„O jejím dalším osudu doposud definitivně rozhodnuto nebylo. Proběhla na ní komisionální prohlídka, která konstatovala rozsáhlé poškození, například naprosté vyhoření čela lokomotivy a stanoviště strojvedoucího,“ uvedl mluvčí Českých drah Filip Medelský.

Na Slovensku se střetl vlak z Prahy s autobusem, sedm mrtvých

Rozhodování o budoucnosti a případné opravě lokomotivy přichází v době, kdy České dráhy samy nemají jasno, co s dvacítkou hnacích vozidel od Škody Transportation budou provádět dál. Již dříve vyloučily instalaci zabezpečovače ETCS, proto začaly řešit prodej lokomotiv své nákladní dceři ve skupině ČD Cargo. To by je využilo pro expanzi do zemí, kde ETCS není zatím zavedeno, tedy zejména na Balkán.

Poškozená lokomotiva 380.004. Foto: Jan ČeloudPoškozená lokomotiva 380.004. Foto: Jan Čeloud
Tagy České dráhy lokomotiva 380
55 komentářů