Podepsáno. PKP Intercity kupuje až 450 nových vozů, jezdit mají i do Česka

Vizualizace nových vozů pro PKP Intercity. Foto: PKP IntercityVizualizace nových vozů pro PKP Intercity. Foto: PKP Intercity

Dopravce ukázal s podpisem smlouvy i vizualizace nových vozů.

Polský státní dopravce PKP Intercity dnes udělal velký krok k modernizaci a rozšíření své dálkové dopravy. Se společností H. Cegielski – Fabryka Pojazdów Szynowych (FSP) podepsal smlouvu na dodávku 300 nových osobních vozů pro dálkové vlaky. Součástí zakázky je i opce na dalších 150 vozů.

Hodnota zakázky bez opce je 4,238 miliardy zlotých (zhruba 25 miliard korun). Do soutěže na různé typy vozů se přihlásil ještě polský Newag, který byl ale dražší. Šlo o největší soutěž podle počtu vozidel v historii polského dopravce.

První vozy mají být dodány do roku 2026, nasazeny budou na vlaky kategorie Express InterCity a Intercity, maximální rychlost bude až 200 km/h.

Vozy poskytnou cestujícím nový standard cestování a budou pohodlnější než ty, které jsme používali doposud. Nakupujeme je také s cílem otevřít domácí železniční trh konkurenci,“ říká Janusz Malinowski, prezident PKP Intercity.

Nové vozy pro domácí i mezinárodní linky

V objednávce je sedm typů vozů: 38 vozů 1. třídy (částečně oddílové, částečně velkoprostorové), 40 oddílových vozů 2. třídy, 80 velkoprostorových vozů 2. třídy, 38 oddílových vozů 2. třídy se sedadly pro osoby se zdravotním postižením, 40 velkoprostorových vozů s místy na přepravu jízdních kol, 38 jídelních vozů a 26 vozů pro noční vlaky. Všechny budou klimatizované, vybavené wifi, zásuvkami a USB porty. Součástí bude moderní informační systém pro cestující nebo systém pro dálkovou diagnostiku vozů.

Nové vozy mají být nasazeny na vlaky „střední kategorie“, což má být nový produkt PKP Intercity v dálkové dopravě včetně spojů do zahraničí. Výrobce musí dodat schválení i pro provoz v Česku, Německu, Rakousku, Slovensku, Maďarsku a Litvě. Z toho i vyplývá, kde by se měly objevit v nasazení.

Jde o linky Varšava – Poznaň – Berlín, Varšava – Poznaň – Štětín, Varšava – Katovice – Bohumín, Přemyšl – Krakov – Katovice – Vratislav – Berlín, Přemyšl – Krakov – Katovice – Vratislav – Štětín , Gdyně – Poznaň – Vratislav – Praha nebo Krakov/Vratislav – Bohumín.

Vizualizace nových vozů pro PKP Intercity. Foto: PKP IntercityVizualizace nových vozů pro PKP Intercity. Foto: PKP IntercityVizualizace nových vozů pro PKP Intercity. Foto: PKP IntercityVizualizace nových vozů pro PKP Intercity. Foto: PKP IntercityVizualizace nových vozů pro PKP Intercity. Foto: PKP Intercity
Tagy H. Cegielski FPS pkp intercity
23 komentářů