Další zpoždění pro novou silnici v Liberci. Kraji se do soutěže na projektanta nikdo nepřihlásil

Průmyslová zóna Liberec Jih. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czPrůmyslová zóna Liberec Jih. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Kraj plánuje soutěž vypsat znovu.

Liberecký kraj musí znovu hledat projektanta nové silnice v Liberci, která propojí silnici I/35 s průmyslovou zónou Jih. Do soutěže s maximální cenou 6,5 milionu korun se nikdo nepřihlásil. Jde tak o další zpoždění u silnice, jejíž vybudování slíbila vláda Miloše Zemana na přelomu tisíciletí.

Zrušení soutěže z důvodu nepodání žádné nabídky vyplývá z informací na profilu zadavatele. Kraj plánuje ještě v červenci vypsat soutěž znovu. „Budeme hledat nového dodavatele,“ řekl hejtman Martin Půta.

Nová silnice má již územní rozhodnutí, má zajistit napojení zóny na silnici I/35 a odlehčit přetížené ulici České mládeže, která je dnes jedinou přístupovou cestou do průmyslové zóny od průtahu městem.

„Jedná se o poměrně složitou stavbu, která se dotýká několika desítek objektů a pozemků, z nichž většina jsou rodinné domy. Silnice by měla být dlouhá zhruba 1,4 kilometru a počítá s ní už i územní plán statutárního města Liberec. Ulevit by měla přetížené ulici České mládeže,“ řekl letos na jaře Půta. Kraj již vykupuje pozemky.

V zóně jsou dvě desítky firem, hlavně dodavatelů autodílů, které zaměstnávají tisíce lidí. Ulice České mládeže kapacitně nestačí, denně po ní projede až 17 000 aut. Nová silnice by podle odhadu mohla nejméně třetinu zátěže převzít, náklady se odhadují na 300–500 milionů korun. Proti silnici jsou ale obyvatelé Doubí, petici proti stavbě v minulosti podepsalo přes 800 lidí. Kraj již dříve uvedl, že by chtěl, aby se na stavbě podílel i stát. K výstavbě silnice se ve smlouvě o investiční pobídce pro japonskou společnost Denso zavázala vláda Miloše Zemana.

Tagy Liberecký kraj průmyslová zóna Liberec Jih
16 komentářů