Nadjezd přes koridor se v Chuchli začne stavět na jaře. SŽ vybrala stavební firmy

Vizualizace nadjezdu ve Velké Chuchli. Zdroj: SŽVizualizace nadjezdu ve Velké Chuchli. Zdroj: SŽ

Hlavním účelem stavby je odstranění čtyřkolejného přejezdu ve Starochuchelské ulici.

Správa železnic (SŽ) vybrala po půl roce od vypsání tendru firmy, které postaví ve Velké Chuchli nadjezd nad koridorem. Zakázku získaly společnosti Váhostav a Colas s cenou 474,6 milionu korun, což téměř odpovídá maximální ceně stanovené Správou železnic (474,9 mil.).

Firmy dle smlouvy nejprve vypracují projektovou dokumentaci, samotná stavba má začít příští rok na jaře. Hotovo pak má být začátkem roku 2027, čímž se odporoučí do historie neoblíbený úrovňový přejezd, proslulý častým čekáním před staženými závorami.

„Dokončení nadjezdu přinese výrazné zvýšení bezpečnosti silničního i železničního provozu.
Hlavním účelem stavby je odstranění čtyřkolejného přejezdu ve Starochuchelské ulici, který kříží frekventovanou železniční trať z Prahy do Berouna,“ doplnila mluvčí SŽ Nela Eberl Friebová.

K výstavbě nadjezdu dojde po dlouhých letech sporů, jak složitou dopravní situaci v Chuchli vyřešit. Náhrada přejezdu P261 měla být původně součástí modernizace trati mezi Smíchovem a Radotínem, zastupitelstvo městské části Velká Chuchle se ale nebylo schopno dohodnout, zda chce podjezd, nebo nadjezd.

Proti nadjezdu vystupovala dlouhodobě někdejší starostka městské části Lenka Felix, která tlačila variantu s podjezdem. Na jaře 2021 ale zastupitelé městské části starostku odvolali z funkce. Správa železnic prosazovala nadjezd, přičemž tuto variantu schválila i centrální komise ministerstva dopravy. Pro nadjezd hovořila i stanoviska policie, Technické správy komunikací a cenové kalkulace.

Nadjezd povede ze Starochuchelské ulice přes koryto potoka Vrutice po nově zrekonstruované ulici Nad Drahou, která bude na straně železnice podepřena novou opěrnou zdí. Zhruba v místě křížení ulice Na Mrázovce s ulicí Nad Drahou mimoúrovňově překročí železniční trať a vyústí v Mezichuchelské ulici. Po jedné straně bude doplněn chodníkem pro pěší.

Po dokončení nadjezdu dojde ke zrušení přejezdu. Místo něj vznikne bezbariérový podchod pro pěší. Východy z něj se vybudují ve Starochuchelské, Dostihové a Radotínské ulici, čímž dojde i k přímému napojení na novou železniční zastávku Praha-Velká Chuchle.

Úpravy v souvislosti s nadjezdem ve Velké Chuchli, vizualizace. Pramen: SŽÚpravy v souvislosti s nadjezdem ve Velké Chuchli, vizualizace. Pramen: SŽVizualizace nadjezdu ve Velké Chuchli. Zdroj: SŽÚpravy v souvislosti s nadjezdem ve Velké Chuchli, vizualizace. Pramen: SŽVizualizace nadjezdu ve Velké Chuchli. Zdroj: SŽVizualizace nadjezdu ve Velké Chuchli. Foto: Správa železnicŘešení nadjezdu ve Velké Chuchli. Foto: Správa železnicŘešení nadjezdu ve Velké Chuchli. Foto: Správa železnicŘešení nadjezdu ve Velké Chuchli. Foto: Správa železnic
Tagy nadjezd Velká Chuchle rušení přejezdů Správa železnic Trať 171 Praha - Beroun Velká Chuchle
47 komentářů