Provoz letiště Líně převezme LOM Praha, fungovat má v dosavadním režimu

Vrtulníky W-3A Sokół sloužící na LZS v Líních. Zdroj: Facebook.com - Letecká záchranná služba Armády České republikyVrtulníky W-3A Sokół sloužící na LZS v Líních. Zdroj: Facebook.com - Letecká záchranná služba Armády České republiky

Podle ministerstva obrany platí, že v příštích letech vznikne v areálu letiště logistické centrum pro armádní potřeby nebo základna aktivních záloh.

Státní podnik LOM Praha převezme provoz záložního vojenského letiště Plzeň-Líně. Letiště tak bude moci kontinuálně fungovat v dosavadním režimu, aktuální provoz zůstane zachován ve stávajícím rozsahu. Informovalo o tom ministerstvo obrany.

„Zástupci ministerstva budou současně pokračovat v jednáních s obcemi o nájemních smlouvách. I nadále budou z letiště fungovat letecká záchranná služba, kterou provozuje Armáda České republiky, nebo uživatelé z řad aeroklubů a leteckých škol. Po převzetí všech objektů budou zástupci resortu jednat i s dalšími dosavadními uživateli,“ napsalo ministerstvo v tiskové zprávě.

V následujících měsících má areál letiště projít podrobným zmapováním stavebních objektů. Počítá se s asanací areálu, demolicí některých budov a výstavbou nových objektů. Přesný plán bude znám po převzetí celého areálu.

Letiště Líně. Foto: airport-plzen.com

Letiště Líně. Foto: airport-plzen.com

Logistické centrum nebo základna aktivních záloh

Podle ministerstva platí, že v příštích letech vznikne v areálu letiště logistické centrum pro armádní potřeby nebo základna aktivních záloh. Leteckou záchrannou službu bude ministerstvo obrany provozovat z Líní do roku 2028.

„Klíčová role letiště není spojena pouze s leteckými aktivitami, ale má přesah také do případných krizových situací, při nichž může sloužit jako jediné místo pro zásobování tamního regionu technikou, léky, potravinami nebo dočasným zázemím pro obyvatelstvo z krizových oblastí,“ dodalo ministerstvo.

LOM Praha již podal na úřadu státního dozoru žádost o povolení k provozování letiště ve stejné kategorii jako dosud. Převzetí letiště umožnilo pravomocné rozhodnutí soudu z letošního března, které bývalému nájemci PlaneStation Pilsen stanovilo lhůtu na vyklizení areálu do letošního 11. července. Nový provozovatel letiště má zkušenosti s provozem srovnatelného letiště v Přerově.

Do listopadu loňského roku plánovala v Líních postavit automobilka Volkswagen s podporou státu závod na výrobu baterií do elektromobilů za 120 miliard korun, od projektu ale odstoupila.

Tagy armáda Armáda České republiky Armáda ČR Letiště Líně LOM Praha Plzeň
16 komentářů