Na D55 u Nedakonic začala pokládka poslední vrstvy, v prosinci se otevře 21 kilometrů

Pokládka asfaltových vrstev na D55 u Starého Města. Pramen: ŘSDPokládka asfaltových vrstev na D55 u Starého Města. Pramen: ŘSD

Příští rok má být hotov úsek Olomouc – Kokory a most přes řeku Moravu v Napajedlech.

Stavba dálnice D55 mezi Starým Městem a Moravským Pískem je ve finiši. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) aktuálně ohlásilo pokládku finální asfaltové vrstvy, válce a finišery nyní pracují na třech kilometrech mezi Nedakonicemi a Starým Městem. Celý úsek D55 o délce devět kilometrů spotřebuje 136 tisíc tun asfaltové směsi.

„V těchto dnech mezi Nedakonicemi a Starým Městem pokládáme finální asfaltovou vrstvu – SMA mastix. Ta je vysoce odolná vůči tvorbě trvalých deformací a trhlin a její předností je dlouhá trvanlivost. Kromě pokládky asfaltu na stavbě finišujeme práce na mostech. Spíše už se jedná o dokončovací práce, jako například montáž svodidel či protihlukových stěn,“ uvedl manažer stavební firmy Skanska Jiří Vinklárek.

Na úseku mezi Starým Městem a Moravským Pískem je devět mostů, z toho šest na dálnici a tři nad dálnicí.

Úsek D55 Staré Město - Moravský Písek. Pramen: ŘSD

Úsek D55 Staré Město – Moravský Písek. Pramen: ŘSD

Úsek dálnice D55 mezi Starým Městem a Moravským Pískem zprovozní ŘSD letos v prosinci společně s navazujícími stavbami Babice – Staré Město a Moravský Písek – Bzenec. Vznikne tak ucelený úsek dálnice D55 o délce 21 kilometrů. „Děláme vše proto, abychom prosincový termín zprovoznění dodrželi,“ doplnil Vinklárek.

Příští rok má být hotov úsek Olomouc – Kokory a most přes řeku Moravu v Napajedlech. Navíc se má začít stavět úsek Kokory – Přerov, v roce 2026 pak úsek Napajedla – Babice.

Nejvzdálenější je zatím stavba jižní části D55. U některých úseků je ale již ŘSD optimističtější než ještě před rokem. Dokončení dvou úseků z Bzence do Rohatce očekává v roce 2031, ještě loni uvádělo v roce 2032 a zahájení v roce 2030. Nakonec má dojít k zahájení stavby v roce 2028. V roce 2032 mají být hotovy poslední dva úseky z Rohatce do Břeclavi.

Stokilometrová dálnice má nahradit přetíženou silnici I/55 a odvést provoz z center 18 měst a obcí. D55 vytvoří nejkratší spojení Olomouce s Břeclaví a Bratislavou.

Stav přípravy D55 k dubnu 2024. Foto: ŘSD

Stav přípravy D55 k dubnu 2024. Foto: ŘSD

Tagy D55 D55 Staré Město - Moravský Písek
39 komentářů