První velký zájemce o Czech Airlines Technics. Do opravny letadel chce vstoupit Drayton Aerospace

Letoun Boeing 737-800 společnosti Transavia v opravnách Czech Airlines Technics (CSAT). Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýLetoun Boeing 737-800 společnosti Transavia v opravnách Czech Airlines Technics (CSAT). Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Výběr strategického partnera trvá již přes rok.

Rok po zahájení hledání strategického partnera pro Czech Airlines Technics (CSAT) je známý první vážný zájemce. Je jím kanadská společnost Drayton Aerospace, působící ve stejném byznysu, která se věnuje údržbě a opravám letadel v šesti zemích.

Věříme, že Česká republika je ideálním domovem pro naši evropskou centrálu. Jsme přesvědčeni, že dokážeme nabídnout komplementární služby a know-how, které doplní již existující byznys, a že se jako strategičtí partneři zaměříme na růst a ziskovost v celém regionu, což se o našich současných konkurentech v tendru říci nedá,“ prohlásil Hussein Lookmanjee, generální ředitel Drayton Aerospace.

Proces výběru strategického partnera pro firmu patřící přes Letiště Praha ze sta procent státu, trvá několik kol, letiště ho od zahájení nijak nekomentovalo.

Společnost Czech Airlines Technics byla založena 1. srpna 2010 jako dceřiná společnost Českých aerolinií. Vyčlenění technického úseku do samostatné dcery a následný prodej byly součástí plánu na záchranu vysoce ztrátových ČSA. Majitelem Czech Airlines Technics se stal státní Český Aeroholding, dnes Letiště Praha.

CSAT zaměstnává více než 600 techniků, inženýrů a administrativního personálu. Zajišťuje traťovou i těžkou údržbu, údržbu podvozků, komponentů či drakové opravy. V loňském roce provedli mechanici CSAT 54 revizí těžké údržby na letounech typu Boeing 737, Boeing 737 MAX, Airbus A320 Family, Airbus A320neo a ATR.

Czech Airlines Technics (CSAT) se loni vrátily do zisku. Čistý zisk dceřiné firmy Letiště Praha dosáhl za loňský rok 41 milionů korun. Ke kladnému hospodářskému výsledku se vrátila poprvé od roku 2019, kdy byla v čistém zisku 11 milionů korun. Firma plánuje vybudování vlastních lakovacích kapacit.

Drayton Aerospace poskytuje komplexní služby v oblasti údržby letadel a v posledních letech patří mezi nejrychleji rostoucí společnosti v oboru. Firma působí v USA, Brazílii, Spojených arabských emirátech, Singapuru a na několika místech v Asii a zabývá se kompletní leteckou údržbou. Firma zažívá velký růst, díky akvizici brazilských aktivit společnosti TAP Portugal se stala jedním z největších poskytovatelů údržby letadel v Jižní Americe. Firma plánuje rozšiřování své působnosti také o údržbářské provozy na Blízkém východě a v Africe.

V současné době patří Drayton Aerospace mezi sedm nezávislých společností v oblasti údržby, oprav a generálních oprav, které působí celosvětově a jsou schopné pokrýt všechny části letadla.

Tagy csat Czech Airlines Technics Drayton Aerospace
1 komentář