Nejdelší a nejdražší. ŘSD začalo stavět 12 nových kilometrů D6. Do Varů má být hotovo za čtyři roky

Budoucí D6 Petrohrad - Lubenec. Pramen: ŘSDBudoucí D6 Petrohrad - Lubenec. Pramen: ŘSD

Ze zhruba 130 kilometrů dlouhého spojení mezi hlavním městem a Karlovými Vary zbývá dokončit 63 kilometrů dálnice.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dnes zahájilo stavbu 12 kilometrů dlouhého úseku dálnice D6 Petrohrad – Lubenec v Ústeckém kraji. Práce vyjdou na 3,47 miliardy Kč bez DPH.

„Na D6 mezi Prahou a Karlovými Vary jde o nejdelší a zatím nejnákladnější stavbu. Celá D6 z Prahy až do Karlových Varů by měla být hotová v roce 2028. Doba jízdy se tak zkrátí z nynějších téměř dvou hodin o polovinu,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka.

Řidiči novým úsekem v celé délce poprvé projedou v říjnu 2027, dvoukilometrový úsek u Lubence budou mít nicméně k dispozici už od přelomu let 2025 a 2026. ŘSD aktuálně buduje dalších 21 kilometrů D6 a odpočívku u Kolešova.

D6 Petrohrad - Lubenec. Pramen: ŘSD

D6 Petrohrad – Lubenec. Pramen: ŘSD

V začátku území navazuje trasa na rozestavěný úsek D6 Hořovičky – obchvat, který plánuje ŘSD zprovoznit příští rok. Stavba pak končí napojením na obchvat Lubence, který je otevřený od roku 2021. Součástí nového úseku bude 16 mostů, mimoúrovňová křižovatka Černčice a dvě protihlukové stěny. Jeden z mostů překlene plánovanou přehradu Kryry.

Území budoucí dálnice ještě zkoumají archeologové. Zatím zaznamenali hlavně nálezy ze 17. až 20. století. Odkryli také dva pravěké objekty a okraj žárového pohřebiště ze starší doby železné. K zajímavostem patří rovněž dřevěný vodovod směřující do zaniklého pivovaru v Ležkách. Podařilo se vyzvednout část potrubí se zachovanými letokruhy.

„Dálnice především odvede dopravu z obcí, kudy nyní jezdí motoristé po silnici první třídy. Je to víc než 8000 vozidel denně. Lidem v přilehlých obcích se výrazně uleví. Dostavba dálnice D6 z Prahy do Karlových Varů je pro ŘSD zásadní prioritou, což je na rozestavěnosti této dálnice také vidět,“ uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Ze zhruba 130 kilometrů dlouhého spojení mezi hlavním městem a Karlovými Vary zbývá dokončit 63 kilometrů dálnice. Příští rok by měla být D6 od Prahy hotová k jesenické křižovatce na hranici Středočeského a Ústeckého kraje. ŘSD ještě letos v srpnu zprovozní úsek D6 Krupá, přeložku dlouhou 6,5 kilometru. Příští rok v září chce ŘSD otevřít úseky u Hořesedel, Hořoviček a odpočívku Kolešov.

Letos a v roce 2025 plánuje ŘSD také začít stavět další dva úseky dálnice D6 v Karlovarském kraji.

D6 Petrohrad – Lubenec

Hlavní trasa:

délka: 12106 m

počet stavebních objektů: 170

zhotovitel: sdružení Eurovia CZ, Berger Bohemia, Stavby mostů

cena stavby dle smlouvy: 3 477 584 013 Kč bez DPH

zahájení realizace: 7/2024

zprovoznění: 10/2027

Tagy D6 D6 Petrohrad - Lubenec ŘSD
8 komentářů