Do Česka dorazil další čínský vlak. Jednotka pro Srbsko přijela nezvykle zabalená

Nová jednotka pro Srbsko po příjezdu do Velimi. Foto: VUZNová jednotka pro Srbsko po příjezdu do Velimi. Foto: VUZ

Nové jednotky mají spojovat Bělehrad a Budapešť.

Zkušební centrum Výzkumného Ústavu Železničního bude v příštích měsících místem, kde bude největší světový výrobce kolejových vozidel testovat další novou jednotku pro provoz i v zemích Evropské unie.

Čínská společnost CRRC dnes přivezla do Velimi jednotku pro srbského dopravce Srbija Voz, která má v budoucnu jezdit na pravidelných vlacích z Bělehradu do Budapešti. Jednotka dosud byla několik týdnů v Bělehradu, do Česka byla přivezena nezvykle zabalena v ochranné fólii. Ta měla ochránit jednotku před poškozením během cesty. Takový způsob ochrany při transportu kolejové techniky není běžný.

V Česku čeká jednotku série testů a předepsaných zkoušek nutných pro provoz v zemích Evropské unie, tedy včetně schvalování podle norem TSI.

Kapacita nové čtyřvozové jednotky je 250 míst, zvládnout má rychlost 200 km/h. Srbsko se zatím ukazuje pro Číňany klíčovou vstupní zemí pro Evropu. Stejný dopravce si letos objednal dalších devět jednotek pro regionální dopravu na 120 km/h. V jiných zemích naopak Číňané narazili. V Bulharsku nabídli sice nejnižší cenu, ale poté, co se o nabídku začala kvůli podezření na podnákladové ceny zajímat Evropská komise, ze soutěže zmizeli.

Nová jednotka pro Srbsko po příjezdu do Velimi. Foto: VUZNová čínská elektrická jednotka pro srbské dráhy Srbija voz. Foto: CRRCNová čínská elektrická jednotka pro srbské dráhy Srbija voz. Foto: CRRCNová čínská elektrická jednotka pro srbské dráhy Srbija voz. Foto: CRRCNová čínská elektrická jednotka pro srbské dráhy Srbija voz. Foto: CRRC
Tagy crrc Srbija voz vúž Výzkumný ústav železniční
17 komentářů