Pardubický kraj otevře další přivaděč na D35, uleví třem obcím

Obchvat Rokytna. Foto: Pardubický krajObchvat Rokytna. Foto: Pardubický kraj

Nová komunikace propojuje silnici I/35 s dálnicí D35.

Řidiči a cestující budou moci od úterý 2. července využívat nový přivaděč k dálnici D35 v Pardubickém kraji. Čtyři kilometry dlouhý úsek silnice mezi Rokytnem a Býští postavila za 208 milionů korun bez DPH společnost Strabag.

K otevření v úterý dojde v režimu předčasného užívání, půjde o silnici druhé třídy. Sloužit bude současně jako obchvat obce Rokytno. Na D35 se napojí na 139. kilometru.

„Jedná se o stavbu, která je součástí memoranda se státem na budování přivaděčů k dálnici D35, proto jsme čerpali přidělené prostředky ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Součástí stavby silnice o šířce 9,5 metru jsou i dva mosty a retenční nádrž,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Stavba propojuje dálnici D35 se silnicí I/35. „Odvádí tranzitní dopravu z obcí Rokytno a Chvojenec a částečně také z Býště. Dochází také ke zrychlení a zvýšení bezpečnosti dopravy po silnici II. třídy v trase Sezemice – Dobruška,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš.

V okolí obce se nyní opravují také silnice, které sloužily jako návozové trasy pro stavbu dálnice D35, další opravy těchto komunikací jsou v plánu na příští rok. Cena za novou silnici je daná náročností stavby. „Součástí jsou dva mosty – přes Brodecký a Chvojenecký potok a také nová retenční nádrž. Ke stavbě byly využity také BIM technologie, které umožnily vytvořit 3D model stavby, který je velice užitečný při budoucí správě komunikace,“ uvedl Kortyš.

Po dokončení obchvatu se už obec připravuje na další velké projekty, například rekonstrukci průtahu místní části Bohumileč. „V roce 2023 opravili průtah Rokytnem samotným, nyní se společně chystáme na to samé u silnice vedoucí Bohumilčí. Domluva je taková, že Ředitelství silnic a dálnic v roce 2025 opraví silnici až k této vesnici, na což navážeme my na komunikaci skrze ni. Rokytno se k akci připojí vybudováním chodníků a přispěje na instalaci dešťové kanalizace,“ dodal náměstek Kortyš.

Detailní informace o stavbě jsou zde.

Tagy I/35 Pardubický kraj Rokytno - Býšť Strabag
6 komentářů