Plzeň od pondělí zavádí zákaz stání kamionů

Instalace značek zakazující stání kamionů v Plzni. Foto: Martin Pecuch / Plzen.euInstalace značek zakazující stání kamionů v Plzni. Foto: Martin Pecuch / Plzen.eu

Město odhaduje, že přes víkend po městě parkuje kolem 150 kamionů.

Plzeň bude od zítřka prvním městem, které plošně zakáže dlouhodobé stání kamionů na svém území. O zákazu rozhodli radní již v roce 2022, od 1. července začíná platit.

Město proto instalovalo na všech vjezdových komunikacích zónové dopravní značky, které zakazují stání nákladních vozidel s okamžitou hmotností přesahující 12 tun. To prakticky znamená zákaz dlouhodobého odstavování těžkých nákladních aut a návěsových souprav na území západočeské metropole.

Opatření předcházela podle města důkladná analýza pohybu kamionů, kterou zpracoval Útvar koncepce a rozvoje města Plzně.

„Řidiči nákladních souprav využívají zejména o víkendech ulice města k parkování, přičemž převážná část patří řidičům dálkové dopravy, kteří v Plzni vykonávají zákonem dané povinné doby odpočinku. Tyto vozy zabírají veřejný prostor, jsou zdrojem hluku a nepořádku. Lidem vadí startování kamionů v obytných zónách ve 4:30 ráno i fakt, že kamiony obsazují volná parkovací místa. Toto chceme regulovat,“ uvedl primátor Plzně Roman Zarzycký.

Kamion podle něj mohou zaparkovat na soukromém odstavném parkovišti v Domažlické ulici. Náměstek pro dopravu Aleš Tolar uvedl, že podle zjištění města parkuje o víkendech po městě přes 150 kamionů.

„Pro krátkodobé parkování zejména na Borských polí bude i dál sloužit parkoviště při Domažlické ulici, které však bude nově provozováno soukromým subjektem a bude vybaveno základními službami pro řidiče vozidel. Na ostatních úsecích místních komunikací, kde bylo dosud stání nákladních souprav umožněno nebo i jen tolerováno, bude tato možnost postupně utlumena,“ doplnil Aleš Tolar.

Město předpokládá, že restrikce parkování nákladních souprav na veřejných prostranstvích bude motivovat majitele a provozovatele různých areálů a ploch k poskytnutí těchto kapacit pro parkování a odstavování nákladních vozidel jako placené služby.

Tagy Plzeň zákaz parkování kamionů
33 komentářů