Plány na lanovku do Bohnic míří do šuplíku, ministerstvo potvrdilo verdikt magistrátu

Lanovka Podbaba - Bohnice, vizualizace. Pramen: DPPLanovka Podbaba - Bohnice, vizualizace. Pramen: DPP

DPP se nyní soustředí na stavbu tramvajové trati do Bohnic.

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) nezrušilo rozhodnutí pražského magistrátu, který odmítl stavbu lanovky z Podbaby do Bohnic kvůli „významnému zásahu do znaků a hodnot krajinného rázu Trojské kotliny“.

O vyjádření ministerstva informoval Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) na sociálních sítích. Na úřad se obrátil DPP s žádostí o přezkum rozhodnutí odboru ochrany životního prostředí pražského magistrátu.

„MŽP provedlo posouzení a neshledalo důvody pro zrušení či změnu vydaného závazného stanoviska MHMP odboru životního prostředí. Projekt lanovky Podbaba – Troja – Bohnice tak definitivně odkládáme do šuplíku. Naopak se můžeme naplno věnovat přípravě projektu nové tramvajové trati Podbaba – Troja – Bohnice,“ uvedl DPP na svých stránkách.

Scheinherr dál bojuje za lanovku do Bohnic. Chce zvrátit odmítavé stanovisko

Projekt lanovky byl v procesu posuzování vlivů na okolí od loňského září. První zádrhel přitom nastal už v říjnu, kdy dala lanovce negativní stanovisko městská část Praha 6. V plánech jí totiž chybělo parkoviště a pěší vazby. Proti se vyslovila i radnice v Troji, která chtěla revidovat velikost mezistanice, kde bude podle ní vykáceno příliš mnoho stromů. Nepřijatelné pro ni bylo také vedení lanovky v přírodním parku Drahaň-Troja.

Město Praha označovalo lanovku za nejlepší řešení propojení Prahy 6 a Prahy 8, a to do doby, než obě části ve vzdálené budoucnosti propojí tramvajová trať. Lanovka se třemi stanicemi (v Podbabě, Troji a Bohnicích) a pěti pylony měla mít délku 2,3 kilometru.

Lanovku navrhlo londýnské studio William Matthews Associates, stavět se měla dle dokumentace EIA v letech 2025 až 2027.

Lanovka Podbaba - Bohnice, vizualizace. Pramen: DPPVítězný návrh lanovky Podbaba - Bohnice od William Matthews Associates,  Boele Architects a Expedition Engineering. Foto: William Matthews AssociatesVítězný návrh lanovky Podbaba - Bohnice od William Matthews Associates,  Boele Architects a Expedition Engineering. Foto: William Matthews AssociatesVítězný návrh lanovky Podbaba - Bohnice od William Matthews Associates,  Boele Architects a Expedition Engineering. Foto: William Matthews AssociatesVítězný návrh lanovky Podbaba - Bohnice od William Matthews Associates,  Boele Architects a Expedition Engineering. Foto: William Matthews AssociatesLanovka Podbaba - Bohnice. Pramen: Magistrát hl. m. Prahy, Vizualizace: Dousek-Zaborsky.comLanovka Podbaba - Bohnice. Pramen: Magistrát hl. m. Prahy, Vizualizace: Dousek-Zaborsky.comLanovka Podbaba - Bohnice. Pramen: Magistrát hl. m. Prahy, Vizualizace: Dousek-Zaborsky.com
Tagy Dopravní podnik hl. m. Prahy dpp lanovka Podbaba - Bohnice Ministerstvo životního prostředí
87 komentářů