Petice brání barokní mostek před demolicí. Silničáři mají povolení, do hry vstupují památkáři

Kamenný mostek v Květnici u Prahy má před demolici zachránit prohlášení památkou. Foto: Květnický mlýnKamenný mostek v Květnici u Prahy má před demolici zachránit prohlášení památkou. Foto: Květnický mlýn

Výstava upozorňuje na bourané kamenné mosty, které v posledních letech nahrazují "betonová monstra".

Ministerstvo kultury zahájilo správní řízení o prohlášení kamenného mostku v Květnici u Prahy kulturní památkou. Středočeští silničáři, kteří ho mají ve své správě, tak nemohou chystat demolici mostku a výstavbu nového. O záchranu barokního mostku usiluje petice, kterou podepsalo téměř 2 000 lidí. Krajští zastupitelé v pondělí petici vzali na vědomí a zachování mostku podpořili.

Ministerstvo podle krajského radního pro kulturu Václava Švendy (Spojenci) obdrželo podnět na zahájení správního řízení od soukromé osoby a obce Květnice doplněný Národním památkovým ústavem (NPÚ). K demolici a výstavbě nového mostku je zatím hotová dokumentace pro stavební povolení. Po případném prohlášení památkou by silničáři museli ustoupit od demolice a původní mostek opravit.

Kamenný mostek v Květnici u Prahy má před demolici zachránit prohlášení památkou. Foto: Mapy.czKamenný mostek v Květnici u Prahy má před demolici zachránit prohlášení památkou. Foto: Mapy.czKamenný mostek v Květnici u Prahy má před demolici zachránit prohlášení památkou. Foto: Mapy.cz

Na květnický most se zapomnělo. My to nikomu nevyčítáme, pouze jsme chtěli upozornit na to, že tu je kulturní památka. Ano, není evidovaná, ale podle nás kulturní památkou je,“ řekl na zastupitelstvu zmocněnec petičního výboru Kryštof Hošek.

Podle Švendy by do budoucna podobné problémy vznikat neměly a budou přizváni odborníci už ve fázi projektové přípravy. „Odteď budeme zohledňovat historickou váhu staveb bez ohledu na to, jestli je ten objekt památkově chráněn a má na to papír,“ přislíbil krajský radní pro silniční dopravu Karel Bendl (ODS).

Za peticí stojí nadační fond Květnický mlýn. V něm v souvislosti s iniciativou právě probíhá i výstava fotografií Ztracené mosty fotografa Petra Krejčího.

Kamenný mostek v Květnici u Prahy má před demolici zachránit prohlášení památkou. Foto:  Petr Krejčí, Květnický mlýnKamenný mostek v Květnici u Prahy má před demolici zachránit prohlášení památkou. Foto: Květnický mlýnKamenný mostek v Květnici u Prahy má před demolici zachránit prohlášení památkou. Foto: Květnický mlýnZbourané mosty nahrazené novostavbami. Foto: Květnický mlýn - Kryštof HošekZbourané mosty nahrazené novostavbami. Foto: Květnický mlýn - Kryštof HošekZbourané mosty nahrazené novostavbami. Foto: Květnický mlýn - Kryštof Hošek

Barokní konstrukce v dobrém stavu

Obec Květnice podle petentů loni v srpnu obdržela vyjádření NPÚ ke stavebně-technickému stavu a památkovým hodnotám mostu. Podle něj je barokní konstrukce mostu v dobrém technickém stavu svědčícím o pravidelné údržbě a nejsou patrné žádné technické závady. Ve znatelně horším stavu je železobetonová konstrukce z 20. století tvořící rozšíření mostu.

Podle NPÚ je kamenný mostek hodnotnou technickou památkou. Nachází se v historickém jádru obce, v blízkosti významné a jediné zdejší kulturní památky – pozůstatků středověkého hradu ze 14. století. Urbanisticky významné je jeho funkční propojení se starou historickou přístupovou cestou na hrad.

Přesná datace mostu není známa, ale je možné jeho vznik předpokládat do druhé poloviny 18. století. V kamenné podobě je již zachycen na císařských otiscích katastrálních map z roku 1841.

Podobně jako v Květnici měl být zbourán a nahrazen novým i kamenný most v Dobříši, který vede přes Pilský potok a je miniaturní replikou Karlova mostu v Praze. Místní okrašlovací spolek s demolicí nesouhlasil a inicioval protestní petici, most byl nakonec prohlášen památkou a demolice byla odvrácena. Stavbaři ho nyní opravují.

Středočeský kraj je vlastníkem 1 864 mostů, z nichž zhruba 1 000 je vybudováno do roku 1990.

Tagy demolice mostu KSÚS NPÚ Středočeský kraj
40 komentářů