Opočno se dočkalo druhé části obchvatu, jde o součást investic státu kvůli automobilce

Obchvat Opočna. Foto: Královéhradecký krajObchvat Opočna. Foto: Královéhradecký kraj

Stavbu kompletně zaplatil stát.

Královéhradecký kraj včera zahájil zkušební provoz druhé části obchvatu Opočna na Rychnovsku. Stavba je součástí investic do rozšíření strategické průmyslové zóny Solnice-Kvasiny a zlepšení veřejné infrastruktury v Královéhradeckém kraji. Rozsáhlé investice do dopravy slíbil stát automobilce Škoda Auto jako podporu rozšíření závodu firmy v Kvasinách.

Za nový 1,5 kilometru dlouhý úsek zaplatil stát 230 milionů korun. Stavba navazuje na první etapu obchvatu, kterou kraj dokončil v roce 2020.

„Nově vybudovaná komunikace představuje důležitý krok k odvedení tranzitní dopravy z Opočna, čímž se výrazně sníží hlučnost a znečištění ovzduší v centru města. Obchvat zároveň zlepší dopravní spojení mezi průmyslovou zónou Solnice-Kvasiny a Hradcem Králové a poskytne pohodlný a bezpečný přístup do rekreačních oblastí Orlických hor,“ řekl  hejtman Martin Červíček.

Trasa obchvatu Opočna. Foto: Královéhradecký kraj

Stavební práce na druhé etapě obchvatu začaly v únoru 2022 a skončily letos v květnu. Zakázku získalo sdružení firem Eurovia CZ a M-Silnice.

„Důležitou součástí obchvatu byla stavba čtyřpólového mostu o délce 129 metrů a šířce 12,5 metru, který překlenul Zlatý potok. Stavba se navíc musela vypořádat se ztíženými podmínkami, kdy bylo v říčním údolí potřeba vybudovat opěrnou zeď založenou pomocí štěrkopískových pilot. Zajímavostí stavby byl také archeologický nález při zahájení prací na skrývkách ornice, kdy došlo k objevení dvou obytných chat s keramikou, které poukazují na germánské osídlení z období 100 až 250 let našeho letopočtu. Na břehu Zlatého potoka také archeologové nalezli zvířecí obětiny,“ shrnul první náměstek hejtmana Pavel Bulíček.

Stavaři museli provést přeložky účelových komunikací, kanalizačních a vodovodních přípojek a také veřejného osvětlení. Stavba si vyžádala také úpravu odvodnění půdy a následnou rekultivaci okolí, přičemž došlo k výsevu 1,72 hektaru trávníku a výsadbě tisícovky stromů a keřů. Vznikly také nové chodníky a osvětlení kruhové křižovatky. Stavba probíhala bez omezení dopravního provozu.

Druhá etapa obchvatu Opočna navázala na první část, kterou kraj dokončil v létě 2020. První etapa měřila 2,1 kilometru a stála 150 milionů korun. Na financování se i tehdy podílel stát z prostředků Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.

Obchvat Opočna. Foto: Královéhradecký krajObchvat Opočna. Foto: Královéhradecký krajObchvat Opočna. Foto: Královéhradecký kraj

Technické parametry druhé etapy obchvatu Opočna:

délka nově otevřeného úseku obchvatu: 1,467 km (celková délka obou etap: 3,6 km)

významné konstrukce:

mostní objekt přes Zlatý potok (délka: 129 m a šířka 12,5 m)

opěrné zdi z armované zeminy

asfaltové vrstvy: celkem 44 969 m²

výkopové práce: celkem 35 629 m³

propustky: 160 m

vegetační úpravy: výsev 1,72 ha lučního trávníku, výsadba 127 stromů a 996 keřů

Tagy Královéhradecký kraj obchvat Opočna Opočno
31 komentářů