Bratislavu nejspíše čeká přesun hlavního nádraží, hotovo by mohlo být do šesti let

Přednádražní prostor v Bratislavě. Foto: FB - Matúš Vallo má rád BratislavuPřednádražní prostor v Bratislavě. Foto: FB - Matúš Vallo má rád Bratislavu

Ve hře o umístění jsou tři lokality, současné hlavní nádraží projde rekonstrukcí a bude i nadále sloužit železnižní dopravě.

Slovenský ministr dopravy Jozef Ráž představil ambiciózní plán na výstavbu nového hlavního nádraží. Pokud všechno půjde podle plánů, vyrůst by mohlo na jedné ze tří dosud nespecifikovaných lokalit, a to již během příštích šesti let.

Důvodem přesunu hlavního nádraží do jiného místa má být podle Ráže nedostatečná kapacita současné stanice. Bratislava by o ni však přijít neměla, podle plánů projde do konce tohoto volebního období rekonstrukcí z prostředků Železnic Slovenskej republiky (ŽSR), a po zprovoznění nového hlavního nádraží bude i nadále sloužit železniční dopravě.

Více informací o novém bratislavském hlavním nádraží má v nejbližší době přinést vypracovaná studie. Přesné místo stavby by mělo souviset s vysokorychlostními tratěmi, které mají v budoucnu spojovat evropská hlavní města. Ráž očekává financování Evropskou unií.

Jak uvedl web Yimba.sk, slovenská vláda tak odsunula již rozpracovaný plán, podle něhož mělo současné hlavní nádraží zůstat hlavním. Vize předpokládala odstranění stávající staniční budovy a vybudování nové, která by zohledňovala nároky na atraktivní a moderní přestupní terminál s dostatečnou kapacitou. Na financování přestavby by se nepodílel jen stát či eurofondy, ale i soukromý investor, který by mohl rozvíjet přilehlé území.

„Daný koncept byl rozpracován v době, kdy byl ministrem dopravy Andrej Doležal. Spolupracovalo na něm i hlavní město a Metropolitní institut Bratislavy, který měl zorganizovat mezinárodní urbanisticko-architektonickou soutěž, respektive soutěžní dialog. Její vyhlášení se však odkládalo, očekávané bylo snad už na konci letošního roku. Nyní tyto úvahy pravděpodobně padají,“ dodal web Yimba.sk.

Tagy Bratislava Bratislava hlavná stanica hlavní nádraží Ministerstvo dopravy SR slovensko
65 komentářů