Ministerstvo přidalo 40 nových otázek ze zkouškám na řidičský průkaz, mají prověřit vnímání rizik

Vozidlo autoškoly. Foto: Autoškola HoráznýVozidlo autoškoly. Foto: Autoškola Horázný

Ministerstvo chce postupně počet otázek zvýšit ke dvěma tisícům.

Celkem 40 nových otázek přidalo ministerstvo dopravy do závěrečných zkoušek k získání řidičského oprávnění. Jejich hlavním cílem má být nejen prověření znalosti pravidel silničního provozu, ale také vnímání rizik, které s řízením motorových vozidel souvisejí.

O nových otázkách informovalo ministerstvo dopravy. Sada testových otázek tak dosáhne počtu 1 100, přičemž napříč Evropskou unií je standardem přibližně soubor 2 000 otázek. Kompletní sadu nových otázek najdete na webu noveotazky.cz a na webu hazardperception.cz si můžete zkusit, zda případná rizika odhalíte včas. Navíc jsou jednotlivé situace rozebrané z pohledu platných předpisů.

Statické otázky jsou zejména mutací již současných otázek, avšak je v nich potřeba řešit jinou nastalou situaci. Dynamické otázky s animacemi potom řeší reálné situace při řízení, například míjení se v křižovatce. „Dynamické otázky vycházejí z projektu Hazard Perception a jak už říká název, jedná se o vnímání rizik. Je to trend, kterým se ubírají při vzdělávání řidičů moderní země. Součástí těchto otázek je krátká videosekvence, po které následuje otázka. Typicky je nutné vyřešit dopravní situaci jako například průjezd křižovatkou nebo reakce na vyjíždějící zaparkované vozidlo,“ řekl Jiří Novotný z Asociace autoškol ČR.

Ministerstvo dopravy se chce dostat postupně alespoň na 1 500 až 2 000 otázek pro závěrečné zkoušky v autoškole. „Důvodů je řada, provoz se vyvíjí, dříve byl úplně jiný, než je dnes. A navíc chceme lépe testovat a komunikovat různá problematická témata. S tím souvisí i to, že skrze otázky ukazujeme řidičům řadu situací, které je potkají na silnici. Oni jsou tak připraveni na jejich řešení,“ říká Milan Janda z ministerstva dopravy. Letos se jedná o druhou sadu nových otázek.

Tagy autoškoly Ministerstvo dopravy řidičský průkaz
128 komentářů