Do Českých Budějovic míří šest mild hybridních autobusů Iveco

Iveco Urbanway 18. Foto: Iveco BusIveco Urbanway 18. Foto: Iveco Bus

Na dodávku má Iveco rok.

Dealer společnosti Iveco Zliner vyhrál soutěž na dodávku šesti mild-hybridních kloubových autobusů pro Dopravní podnik města České Budějovice (DPMCB). Dopravce za ně zaplatí 59,93 mil. Kč (9,99 milionu Kč za vozidlo)

Vítězství Zlineru vyplývá z podepsaného kontraktu v registru smluv. Na profilu zadavatele zatím není písemná zpráva zadavatele, není tak jasné, kdo ještě podal nabídku. Odhadovaná cena zakázky byla o 5 milionů korun vyšší. Iveco má na dodávku autobusů rok. Půjde o kloubové autobusy Iveco Urbanway 18 Hybrid.

Mild-hybrid je v podstatě dieselový autobus, elektromotor s výkonem 35 kW se používá jen jako podpůrný zdroj energie hlavně při rozjezdu.

Budějovický DP koupí hybridní autobusy bez dotací, spotřebují o pětinu méně nafty

V Českých Budějovicích dosud jezdí jeden hybridní autobus od Volva. Ředitel dopravního podniku Slavoj Dolejš při vypsání soutěže uvedl, že nové autobusy pořizují bez dotací. „Typy elektrobusů, které jsou aktuálně podporované, by ale nemohly využívat zavedené nabíjení z trakčního trolejbusového vedení, zároveň efektivita baterií stále není tak velká, aby nám umožnila zachovat kapacitnost vozidel a frekvenci spojů autobusových linek,“ vysvětlil Dolejš.

Podle Dolejše mild hybridní autobusy díky podpůrnému elektromotoru produkují méně emisí než běžné spalovací motory a zároveň dokáží využívat pro dobíjení baterie energii z brzdění v rámci rekuperace. „Nejedná se tedy o vozidla zcela bezemisní, máme ale požadavky na dodržení nejpřísnější možné emisní normy. Omladit jimi chceme část našeho autobusového vozového parku, z nějž vozy na autobusových linkách střídáme, konkrétně určenou linku tak mít nebudou,“ dodal.

Tagy Dopravní podnik města České Budějovice DPMCB Iveco Urbanway 18 mild hybrid Zliner
32 komentářů